Väčšina vagnerovcov nie je v Bielorusku, tvrdí šéf NATO. Ukrajinskú protiofenzívu vníma pozitívne

ta3 politico.eu
6.7.2023 10:53

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin sa dohodol s Ruskom, že pôjde do Bieloruska. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg však tvrdí, že iba nízky počet jeho žoldnierov sa presunul do krajiny.

Väčšina vagnerovcov nie je v Bielorusku, tvrdí šéf NATO. Ukrajinskú protiofenzívu vníma pozitívne
TASR/AP

Vagnerovci v Bielorusku?

V interview pre POLITICO Stoltenberg uviedol, že operácie žoldnierskej skupiny sa vzdialili od frontových línií Ukrajiny, ale stále ostávajú aktívny v Afrike. "Videli sme prípravy na hostenie Vagnerovcov, ale nevideli sme, že by z nich veľa do Bieloruska ja dorazilo," uviedol šéf NATO. "Samozrejme sledujeme, čo sa v krajine deje," doplnil.

Nechcel však odhadovať, čo sa so skupinou stane. "Myslím, že je ešte príliš skoro, aby sme mohli dôjsť k záverom," povedal.

Ukrajinská protiofenzíva

Stoltenberg vníma ukrajinskú protiofenzívu pozitívne. Zároveň však priznal, že krajinu čakajú ťažké výzvy. "Ukrajinci sa posunuli, ale čelia ťažkým bojom," povedal Nór. "Vzdorujú ťažko priechodnému terénu a hlboko zakopanému ruskému odporu," dodal o mnohých defenzívnych pozíciách Ruska.

"Samozrejme toto ovplyvnilo rýchlosť postupu ukrajinskej armády," uviedol Stoltenberg. "Vojny sa ťažko predpovedajú," pokračoval. Ukrajinci však podľa neho naďalej tlačia Rusov naspäť do Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok