Prebrali politické strany Matovičov trend? Pozrite si, kto kandiduje z posledného miesta kandidátok

ta3/Patrik Mindžák
7.7.2023 14:04

Kandidátske listiny sú odovzdané. Jednotlivé strany predstavili mená, ktoré budú bojovať o parlamentné stoličky. Maximálny počet mien je 150. Práve toto číslo povýšil na inú úroveň Igor Matovič z OĽANO. Na predchádzajúcich voľbách sa zapísal až tam, nebol na čele kandidátky ako líder hnutia. Túto praktiku prebrali aj iné politické strany. Kto sa nachádza na poslednom mieste jednotlivých politických strán?

Voľby 2023: Politické strany dostali svoje čísla. Pozrite si, aké má váš favorit
ta3/David Duducz (upravené)

SASKA

Na poslednom mieste strany SASKA, ktorú vedie Richard Sulík, je podnikateľ Alojz Hlina. Bolo to prekvapenie, keďže ide o konzervatívca v liberálnej strane. Líder strany mu však nechal "zelenú kartu" pri kultúrno-etických otázkach.

Hlina kedysi viedol KDH, odišiel z Dobrej voľby a zakotvil práve v SASKE. Aj napriek rozličným názorom na niektoré témy, si Sulík myslí, že nájdu spoločnú reč a bude to dobré rozhodnutie spoločne kandidovať v predčasných parlamentných voľbách. Zaujímavé bude, ako bude Hlina reagovať na otázky registrovaných partnerstiev. Zatiaľ tvrdí, že s tým problém nemá, píše Denník N.

Hlas-SD

Šéf strany prezradil, že žiadne Matovičove myšlienky ohľadom posledného miesta neboli. Považuje to za symboliku, že z prvého miesta ide on a z posledného ďalší Pellegrini.

Ide však o jeho bratranca, kedysi ligového futbalistu za FK Pohronie. V súčasnosti je už hasičom. Lukáš Pellegrini prvýkrát kandidoval za Hlas-SD v spojených minuloročných voľbách. Podarilo sa mu stať poslancom mestského zastupiteľstva v Banskej Štiavnici, informuje denník Pravda.

Aliancia

Z posledného 150. miesta mal kandidovať György Gyimesi. A v podstate je tomu aj tak, lenže do volieb pôjde zo 149. pozície. Dôvod je neobvyklý - boxer Viliam Tankó bol na dvoch kandidátnych listinách, a to za túto stranu a aj OĽANO. Tam mu patrí 54. miesto.

Portál tvnoviny.sk opísal, že ako prví odoslali kandidátku Aliancia, tam sa však svojho miesta športovec vzdal. Tým pádom Gyimesi klesol o jedno miesto, strana má teda "len" 149 mien k predčasným voľbám.

Gyimesi je slovenský politik s maďarskou národnosťou. V predošlých voľbách sa dostal do parlamentu so stranou OĽANO, no tento rok sa jeho cesta s Matovičom rozdelila. Záujem o neho prejavil viaceré strany, vybral si však Alianciu.

OĽANO

Práve v tejto strane stojí priekopník posledného miesta na kandidátke - nie je ním nikto iný ako Igor Matovič. Bolo tomu tak v predchádzajúcich voľbách, ani tentoraz neurobil výnimku. Pôjde z posledného miesta. Verí, že keď sa dokázal bez ťažkostí "prekrúžkovať" aj naposledy, toto lukratívne marketingové miesto mu vyjde znovu.

Matovič je dobré známy slovenský politik, dlhoročný poslanec, bývalý premiér či minister financií. Známy je pre svoje výroky, postoje, ale aj nečakane jasné víťazstvo v posledných parlamentných voľbách. Tentokrát sa nečaká, že opäť pôjde bojovať o prvenstvo, no podľa posledných preferencií sa strana dostane do parlamentu, čo je základným kameňom do blízkej budúcnosti Matoviča i celého hnutia.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok