Predurčený na vrchol. Briti ho milujú, ďakujú mu za jeho služby na Wimbledone

ta3/Patrik Mindžák, BBC
11.7.2023 18:00

Andy Murray je britský tenista, ktorý sa narodil v škótskom Glasgowe. Jeho kariéru výrazne ovplyvnil problémový bedrový kĺb, ktorý takmer ukončil jeho pôsobenie na kurtoch. Zdá sa však, že sa pomaly vracia späť.

Predurčený na vrchol. Briti ho milujú, ďakujú mu za jeho služby na Wimbledone
TASR/AP

Pamätný turnaj

Keď Murray ovládol Wimbledon, stal sa pre Britov nesmrteľným. Zbožňovali ho. A stále zbožňujú. Je pre nich legendou už desať rokov. Teda od jeho triumfu na Wimledone. Časť areálu v All England Clube Henman Hill premenovali na Murray Mound ako vyjadrenie pocty za jeho služby.

Vo svojich pätnástich rokoch sa presťahoval do Barcelony, kde chcel premeniť svoj talent na profesionálnu kariéru, píše BBC. Jeho trénerský tím avizoval, že nikdy nevravel o tom, že chce raz ovládnuť turnaj na posvätnej tráve. Hľadali sa rôzne cestičky, ako zlepšiť jeho hru a priviesť ho na tenisový vrchol.

Ten prišiel pred desiatimi rokmi. Na ceste k nesmrteľnosti si prvé vrásky spôsobil až vo štvrťfinále, dovtedy prechádzal turnajom bez straty setu. V súboji o semifinále narazil na Španiela Fernanda Verdasca, ten viedol už 2:0 na sety, no vedenie neudržal. Ani semifinále nezačalo podľa Murrayho predstáv, s Janowiczom prehral prvý set, no následne mu už nedal žiadnu šancu, pripomína britský portál.

Nezlomil sa

Wimbledonské finále prinieslo najteplejší deň v roku. Tak ako teploty, stúpali aj očakávania fanúšikov, poznamenal portál BBC. Nadišiel deň, ktorý sa vryl do pamäte a histórie Britských ostrovov - 7. júl 2013. Murray sa v záverečnom zápase na turnaji postavil rivalovi Djokovičovi.

Srb robil viac chýb ako obyčajne, v teplotách na tráve, ktoré dosahovali takmer 50 stupňov Celzia, a v sparnom počasí to Brit dokonale využil. Prvé dva sety padli na jeho konto. Najmä v tom druhom musel Sir Andy otáčať skóre z 1:4 na gemy - úspešne.

Ani tretí set sa nevyvíjal podľa jeho predstáv. Dvakrát po sebe stratil svoj servis, Djokovič viedol 4:2 a podával. Brita to nezlomilo a nerozhodilo. Práve naopak. Namotivovalo ho to a stav setu otočil vo svoj prospech. Nadišla veľká chvíľa - podával na víťazstvo vo Wimbledone, informovala BBC.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok