Predurčený na vrchol. Briti ho milujú, ďakujú mu za jeho služby na Wimbledone

ta3/Patrik Mindžák, BBC
11.7.2023 18:00

Andy Murray je britský tenista, ktorý sa narodil v škótskom Glasgowe. Jeho kariéru výrazne ovplyvnil problémový bedrový kĺb, ktorý takmer ukončil jeho pôsobenie na kurtoch. Zdá sa však, že sa pomaly vracia späť.

Predurčený na vrchol. Briti ho milujú, ďakujú mu za jeho služby na Wimbledone
TASR/AP

Na bezpochyby najobľúbenejšom grandslame a turnaji vôbec predvádzal čarovné údery na trávnatom povrchu ako kedysi. Žreb mu neprial, už v druhom kole narazil na Gréka Stefanosa Tsitsipasa. Brit v zápase neudržal vedenie 2:1 na sety a na turnaji skončil. Aký je jeho slávny príbeh?

Znepríjemňoval život velikánom

"Andy Murray je víťazom US Open 2012, olympijským víťazom vo dvojhre 2012 a 2016, víťazom Wimbledonu 2013 a 2016 a v roku 2015 bol členom víťazného tímu Veľkej Británie v Davisovom pohári. Od víťazstva na svojom prvom turnaji ako junior do 10 rokov v športovom klube Dunblane až po jeho prvý juniorský major na US Open sa ukázalo, že Andy bol predurčený na vrchol," píše sa na jeho webovej stránke.

Bol predurčený na vrchol, ktorý aj dosiahol. A to v roku 2016. Stal sa druhou najstaršou mužskou svetovou jednotkou v histórii, píše tenisový portál atptour.com. Nemožno sa čudovať, veď bojoval a stále hrá v ére Djokoviča a Nadala. Hoci posledný menovaný ja aktuálne zranený a ďalší rok pravdepodobne ukončí svoju bohatú kariéru, Brit im na okruhu ATP dokázal znepríjemňovať život.

Samozrejme, nevynímajúc ani legendárneho maestra Rogera Federera, ktorý zavesil raketu na klinec minulý rok v septembri po Laver Cupe. Posledný duel odohral vo štvorhre po boku svojho soka, ale aj skvelého priateľa Nadala.

Murray dokázal každého z nich poraziť minimálne sedemkrát, čo sa nikomu zatiaľ nepodarilo, pripomína tenisový web. Práve preto je považovaný za jedného z najlepších tenistov histórie. Zaslúži si to aj napriek bolestivému bedrovému kĺbu, ktorý takmer ukončil jeho kariéru.

Ukončil trápenie Britov

Profesionálom sa stal v roku 2005. Už o rok neskôr ovládol prvý turnaj na okruhu ATP, konkrétne v Spojených štátoch v meste San José. Svoje prvé grandslamové finále si zahral na US Open 2008. O štyri roky neskôr sa však Murray po prehre v troch po sebe nasledujúcich grandslamových finálových vystúpeniach stal šampiónom US Open, tesne po slávnom víťazstve zlatej medaily vo Wimbledone počas olympijských hier v Londýne 2012. Pokoril tam aktuálneho víťaza grandslamu na posvätnej londýnskej tráve Rogera Federera, a to jednoznačne 3:0 na sety.

Nasledujúci rok potom ukončil roky trápenia Britov. Stal sa prvým mužom po 77 rokoch, ktorý vyhral turnaj v All England Clube. Veľká Británia nečakala na triumf domáceho hráča ďalšie desaťročia, grandslam znova ovládol o tri roky.

V súčasnosti je Murray so 46 titulmi v kariére najúspešnejším tenistom Veľkej Británie Open éry, prvým Britom, ktorý dosiahol 500 víťazstiev v zápasoch ATP a jeho prvý grandslamový titul ukončil 76-ročné čakanie Veľkej Británie na mužského grandslamového šampióna. Je tiež vôbec prvou britskou svetovou jednotkou v Open ére, píše sa na jeho oficiálnom webe.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok