Zelenskyj navštívil Bratislavu. Perspektíva Ukrajiny je v NATO, povedala prezidentka

ta3, TASR, ČTK
7.7.2023 12:48

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok prišiel na návštevu Slovenska. Popoludní ho prezidentka Zuzana Čaputová privítala na nádvorí Prezidentského paláca v centre Bratislavy, kde absolvovali rokovanie. Udalosti sme sledovali online.

19:20 ONLINE sme ukončili. Viac informácií budeme naďalej prinášať vo vysielaní a na webe ta3.com 

18:20 Zelenskyj sa počas návštevy stretol aj s expremiérom Eduardom Hegerom a bývalým ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Poďakoval za rozhodnutia Hegerovej vlády v prospech Ukrajiny a jej občanov. Zelenskyj podľa Demokratov ocenil humanitárnu aj vojenskú pomoc Slovenska Ukrajine, či už ide o stíhačky MiG-29, odmínovacie komplety Božena, húfnice Zuzana 2 alebo systém protivzdušnej obrany S-300.  

18:02 Ukrajina nemôže vstúpiť do NATO skôr, než na jej území nebude mier. Po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským to uviedol predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Zároveň poďakoval Ukrajine, že bojuje aj za Slovensko. 

17:40 Pre slovenských podnikateľov, ktorí chcú v budúcnosti investovať na Ukrajine alebo sa spolupodieľať na jej obnovení, je treba čo najskôr nastaviť podmienky. Musia vedieť, do čoho idú. Po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Prezidentskom paláci to uviedol premiér Ľudovít Ódor. Zároveň potvrdil pokračovanie podpory Ukrajine.

17:14 S ukrajinským prezidentom sa stretol aj predseda NR SR Boris Kollár. Pozrite si jeho vyjadrenie:

16:55 Ľudovít Ódor sa stretol s ukrajinským prezidentom. Premiér pri stretnutí potvrdil nášmu susedovi pripravenosť súčasnej vlády pokračovať v nastúpenom kurze na podporu spravodlivého boja Ukrajiny.

16:33 Predseda parlamentu Boris Kollár prijal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Bratislavskom hrade:

16:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva od budúcotýždňového summitu NATO vo Vilniuse konkrétne kroky voči Ukrajine s presnými termínmi ich realizácie. Chce nielen sľuby, ale aj bezpečnostné záruky pre Ukrajinu, kým sa nestane členom Aliancie. Na summite by rád videl predovšetkým jednotu, lebo v tom je podľa neho jej sila. Poukázal, že NATO má v súčasnosti nevyriešené otázky ohľadom prijatia Ukrajiny. 

16:26 Po stretnutí v Prezidentskom paláci zamieril prezident Zelenskyj na Bratislavský hrad, kde ho privítal Boris Kollár. Viac priamo z hradu Braňo Král:

16:05 Návštevu Volodymyra Zelenského na Slovensku sleduje aj náš kolega Vladyslav Jackovyj:

15:58 "Dosiahli sme úroveň spolupráce, ktorá posilňuje obe naše krajiny – v oblasti bezpečnosti aj medzinárodných záležitostí. Slovensko skutočne pomáha približovať mier," napísal Zelenskyj na Twitteri.

15:45 Zelenskyj povedal, že by uvítal, keby NATO, ktorého vrcholné stretnutie sa uskutoční budúci utorok a stredu vo Vilniuse, poskytlo jeho krajine záruky dovtedy, kým sa stane členom aliancie.

15:05 Perspektíva Ukrajiny je v NATO, spravodlivý mier musí rešpektovať územnú celistvosť Ukrajiny, povedala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po rokovaní so svojím ukrajinským kolegom Volodymyrom Zelenským. Čaputová pred novinármi tiež ohlásila spoluprácu oboch krajín pri výrobe munície či vývoji nového typu húfnice. Zelenskyj poďakoval za slovenskú solidaritu a pomoc Ukrajine, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej invázii.

14:51 Pozrite si tlačovú konferenciu prezidentky SR Zuzany Čaputovej a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského:

14:11 Celý demokratický svet dnes pomáha Ukrajine, ale nikto jej podľa Čaputovej nedal takú silu ako prezident Zelenskyj. "Jeho odhodlanie inšpiruje mnohých ľudí vo svete a dodáva silu jeho krajanom, ktorí sa už takmer 500 dní bránia ruskej agresii. Vedie krajinu, ktorá bráni svoju budúcnosť a svoje právo samostatne o nej rozhodovať," uviedla na sociálnej sieti.

13:47 V paláci sú aj ministri zahraničných veci a obrany.

13:15 Zelenskyj dorazil do Prezidentského paláca. Prijala ho tam prezidentka Zuzana Čaputová. 

13:09 Zelenskyj priletel na Slovensko českým vládnym špeciálom z Prahy. Polícia už dopoludnia rozmiestnila hliadky na trase od bratislavského letiska k sídlu prezidentky, strážnikov nasadila aj do centra mesta. Na priestranstve pri Prezidentskom paláci, pri ktorom sú rušné cesty, boli rozmiestnené zábrany. Pri nich sa zhromaždil dav ľudí s ukrajinskými vlajkami.

13:03 "Návšteva je signálom, ako hlava Ukrajiny vníma okolité krajiny. Myslím si, že to súvisí aj s tým, že Slovensko sa od začiatku postavilo na stranu krajiny," povedal politológ Grigorij Mesežnikov vo vysielaní ta3, kde taktiež sledujeme naživo priebeh návštevy. 

13:00 "Slovensko je na rade. Dôležité stretnutia v Bratislave s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, premiérom Ľudovítom Ódorom a predsedom Národnej rady Borisom Kollárom. Spolu s naším spoľahlivým susedom hovoríme o konkrétnej podpore obrany a euroatlantickej integrácii Ukrajiny," napísal ukrajinský prezident na Twitteri. Kľúčovou témou však bude podľa jeho slov aj ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce vrátane dopravných prepojení medzi oboma krajinami a účasti slovenských firiem na obnove Ukrajiny. 

12:58 Predseda NR SR Boris Kollár dnes o 15.50 h. prijme Zelenského v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu. Pred začiatkom oficiálneho prijatia sa uskutoční krátky fototermín pre médiá. Zelenskyj sa pri svojej prvej návšteve Slovenska od minuloročnej invázie Ruska na Ukrajinu stretne aj so slovenským premiérom Ľudovítom Ódorom.

12:47 Zelenskyj priletel do Bratislavy. Teraz sa presunie do Prezidentského paláca, kde ho privíta prezidentka Zuzana Čaputová. Návšteva prebieha za prísnych bezpečnostných opatrení.

Česko daruje helikoptéry a muníciu 

Ukrajinský prezident priletel z Česka, kde absolvoval stretnutia na Pražskom hrade. Rokoval s českým prezidentom Petrom Pavlom. V piatok sa stretol aj s premiérom Petrom Fialom. Česko Ukrajine daruje ďalšie útočné helikoptéry a státisíce kusov munície pre zbrane veľkého kalibru. Bude sa tiež podieľať na výcviku ukrajinských pilotov na lietadlá F16. 

Aby mohol výcvik pilotov prebiehať aj priamo na Ukrajine, Česko jej poskytne letecké simulátory. Fiala zároveň pripomenul, že ČR od začiatku vojny na Ukrajinu poslala 676 kusov ťažkej techniky a milióny kusov munície. 

Táto pomoc bude podľa jeho slov naďalej pokračovať. "Je obdivuhodné, ako statočne sa Ukrajina bráni barbarskému útoku Ruska. Som rád, že tejto statočnej obrane pomáhajú aj dodávky českej pomoci," dodal Fiala.

Zelenskyj sa pochytil s bulharským prezidentom

Vo štvrtok bol aj v Bulharsku. Počas návštevy Sofie rokoval s prezidentom Rumenom Radevom. Zelenského naštvali vyjadrenia Radeva, kedy okrem iného uviedol, že "konflikt nemá vojenské riešenie". "Toto nie je konflikt, ale vojna," oponoval mu ukrajinský prezident. 

O slovnej výmene medzi oboma štátnikmi informovali bulharské médiá aj server Politico. Bulharský prezident následne požiadal televíznych kameramanov, aby miestnosť v prezidentskom paláci, kde sa schôdzka konala, opustili.

Protiofenzíva prebieha

Hlásenia o ukrajinskej protiofenzíve hovoria o pomalšom postupe. Správ o útokoch na území Ruska však pribúda. Ako sa darí Kyjevu v znovuzískavaní svojho územia? 

Pozrite si konflikt na Ukrajine v mapách a otázkach:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok