Svetový deň čokolády: Zaujímavé fakty a koľko jej zjedia Slováci ročne?

ta3/nf
7.7.2023 17:10

Piatok 7. júla oslavujeme Svetový deň čokolády. Je obľúbená po celom svete a mnohí na ňu nedajú dopustiť. Belgičania i Švajčiari, ktorí sú hrdými producentmi kakaovej pochúťky, jej dokonca venovali samotné múzeá. Ako sú na tom Slováci a koľko jej ročne skonzumujú?

Svetový deň čokolády: Zaujímavé fakty a koľko jej zjedia Slováci ročne?
Profimedia

Čokoláda je známa nielen svojou chuťou, ale má aj rôzne zdravotné benefity. Pomáha znižovať stres a má protizápalové účinky, píše portál CNBC.

Slováci a čokoláda

Spotreba čokolády na obyvateľa v roku 2022 na Slovensku klesla v priemere o 400 gramov (o 9,1 %). "Každý Slovák podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR tak zjedol 4 kilogramy sladkostí z čokolády, rok predtým to bolo podľa definitívnych údajov 4,4 kilogramu," uviedol Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva Štatistického úradu SR.

Podľa Štatistického úradu SR sme mali najvyšiu spotrebu čokolády na obyvateľa v rokoch 2012 a 2014, kedy každý Slovák bez rozdielu veku skonzumoval v priemere za rok 5,1 kilogramu čokolády.

Zaujímavé fakty o čokoláde:

  • zakladateľka čokoládovej sušienky Ruth Wakefieldová údajne predala svoj recept Nestlé za 1 dolár, píše BBC,
  • najväčšia čokoládová tyčinka na svete vážila 5 792,5 kg. Britský výrobca čokolády Thorntons ju vyrobil na svoje 100. narodeniny,
  • Švajčiari sú najväčším konzumentom čokolády na svete, informuje Dame Cacao,
  • kakaové bôby sa používali kedysi ako platidlo,
  • spoločnosť Cadbury vynašla bonboniéru v tvare srdca.

Keď príde na otázku, či je lepšia belgická alebo švajčiarska čokoláda, názory ľudí sa odlišujú. Samozrejme, každá má svoju nezameniteľnú chuť. Oba národy sú hrdými producentmi čokolády a kakaovej pochúťke venovali aj samostatné múzeá.

Švajčiarske nájdete neďaleko mesta Zürich, v ktorom si môžete vychutnať ich najznámejšiu značku Lindt. Belgické múzeum sa nachádza v druhom najväčšom meste - Antwerpách. Ponúka audio a interaktívnu prehliadku histórie čokolády a jej výroby. Na jej konci vás čaká ochutnávka belgickej čokolády od bielej, cez ruby, až po najtmavšiu.

Nižšie si môžete pozrieť hrad vyrobený z čokolády, ktorý sa nachádza v múzeu v Antwerpách. Taktiež sa môžete pozrieť, ako prebieha ochutnávka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok