Video ukazuje, ako mala implodovať ponorka Titan. Katastrofa trvala iba tridsať milisekúnd

ta3/Soňa Búranová, BBC, Daily Mail
5.7.2023 18:10

Na sociálnej sieti TikTok sa objavilo animované video, ktoré ukazuje, ako mala vyzerať implózia ponorky Titan, na palube ktorej zomrelo päť členov posádky. Jej trosky našli niekoľko stoviek metrov od vraku Titanicu, ktorý mala preskúmavať.

Video ukazuje, ako mala implodovať ponorka Titan. Katastrofa trvala iba tridsať milisekúnd
TASR/AP

Milisekundy

Vedúci záchrannej operácie John Mauger na jednej z tlačových konferencií uviedol, že došlo k fotálnemu poškodeniu tlakovej komory. Takýto problém neznamená nič iné iba katastrofu. Naznačuje ju video, ktoré bolo zverejnené na tiktokovom účte Starfield Studio.

Ukazuje, ako pravidlo zostupuje k morskému dnu a vplyvom tlaku sa začína zmršťovať. Kov po implózii exploduje a z ponorky zostanú len trosky. "Trup okamžite zahreje vzduch v ponorke približne na teplotu Slnka a stena kovu spolu s morskou vodou roztrhá plavidlo. To všetko sa odohrá približne za 30 milisekúnd,“ píše sa v popise videa. 

Implóziu ponorky zobrazuje aj ďalšie video zverejnené na TikToku. Profil sincerelybootz v popise píše, že video slúži na edukačné účely. Inými slovami povedané, bolo zverejnené s cieľom ukázať používateľom siete, ako mohla vyzerať implózia plavidla pod vodou.

@sincerelybootz For educational purposes: Submarine implosion depiction #titanic #titanicexpedition #ocean #submarine #implosion ♬ original sound - Bootz

Okamžitá katastrofa

Hlbokomorský robot našiel na morskom dne niekoľko zničených častí Titanu, ktoré budú podrobené analýze. Daily Mail informuje, že na základe toho, ako trosky vyzerajú, je takmer isté, že ponorku zničila implózia. Zatiaľ ale stále nie je jasné, čo presne ju spôsobilo.

"Keď operujete v hĺbke, tlak na každú ponorku je taký veľký, že ak dôjde k poruche, nasleduje okamžitá implózia,“ povedal v rozhovore pre BBC Guillermo Söhnlein, spoluzakladateľ spoločnosti OceanGate, ktorá niekoľko dní po tragédii stopla všetky ponúkané expedície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok