ROZHOVOR: Pilotný preukaz mal skôr ako vodičák. Lietania sa netreba báť, hovorí Samuel

ta3/Lenka Klobučníková
7.7.2023 00:00

Pilotný preukaz mal skôr ako vodičák a vo svojom voľnom čase lieta v oblakoch. Dvadsaťštyriročný mladý pilot z Bánova Samuel Kodhaj brázdi oblohou na svojom športovom lietadle Eurofox 3K a prezradil nám, aké je to mať lietanie ako koníček.

ROZHOVOR: Pilotný preukaz mal skôr ako vodičák. Lietania sa netreba báť, hovorí Samuel
Samuel Kodhaj

Lieta ešte tvoj dedko? Ako vníma moderné letectvo staršia generácia?

Dedko aj napriek svojmu pokročilému veku, keďže má 80 rokov, je stále pilotom a inštruktorom. Samozrejme, kvôli bezpečnosti sa rozhoduje, že v najbližších rokoch nechá lietanie iba na mňa a môjho mladšieho brata a on sa bude len s radosťou pozerať na to, že dokázal naozaj to, po čom celý život túžil. Ja si aktuálne dokončujem inštruktorský výcvik, takže školenie čoskoro preberiem za neho. 

Starší piloti lietali na strojoch, v ktorých boli základom klasické analógové prístroje. Niekedy neexistovala vysielačka, ktorou by sa menšie lietadlo dorozumievalo s vežou, komunikácia bola riešená naozaj vtipnými spôsobmi. Dokonca aj čo sa týka navigácie, základom boli poriadna letecká mapa, pero, pravítko, rovná čiara na trati a orientácia pilota. Dnes je už veľká časť lietadiel vybavená takzvanými GlassCockpitmi. 

Predstavte si, že pred sebou máte namiesto klasických “budíkov” len dve veľké obrazovky, v ktorých sa vám vykresluje profil terénu. Vidíte tam rýchlosť a výšku. Máte v tom zabudovanú aj rádiostanicu, aktuálne údaje a hodnoty, čo sa týka motora. Väčšina športových lietadiel má aktuálne namontovaného aj autopilota. Naozaj sa letectvo v priebehu 20 rokov neskutočne posunulo. Chcel som tým ale povedať, že pre väčšinu starších pilotov sú tieto veci až moc moderné a ostávajú radšej pri starých návykoch.

Spomínal si, že tvoj dedko je konštruktér. Ako sa predtým stavali lietadlá?

V roku 2004 - 2005 bolo ultraľahké letectvo niečo nové. Dedko je aj letecký konštruktér a lietadlo si postavil spoločne s dvoma kamarátmi. Vzhľadom k tomu, že priestor na stavanie nebol, nahovorili kamaráta, aby to postavili u neho doma. Celé lietadlo sa postavilo v obývačke rodinného domu. Tak vzniklo naše prvé lietadlo, ktoré aktuálne lieta niekde v Trenčíne.

Ak by niekto chcel absolvovať kurz lietania, čo musí vedieť?

Ak má niekto záujem o to stať sa takýmto pilotom, základom je lekárska prehliadka. Akonáhle ňou úspešne prejdete, spravíte si skúšku Rádiotelefonistu, ktorá vám umožní komunikovať prostredníctvom rádiostanice v lietadle. Následne sa prihlásite k inštruktorovi, ktorý s vami preberie základné veci ohľadom výcviku. Vystaví vám žiacky preukaz, založí žiacku knižku, kde sú jednotlivé úlohy a výcvik sa môže začať. Je to jednoduché.

Musel si niekedy riešiť počas letu nejaký vážny problém?

Mne sa našťastie vo vzduchu nestalo nič, ale poznám situácie, pri ktorých musí pilot jednať rýchlo a hlavne s chladnou hlavou tak, ako sa to učí počas výcviku. Môže sa stať, že sa vám počas výcviku prehreje voda alebo olej. Vtedy je najlepšie riešenie bezpečnostné pristátie buď na letisku, alebo niekde v teréne. Dokonca aj bez motora vie lietadlo krásne plachtiť vzduchom a ak máte dostatočnú výšku, tak je aj dosť času na to nájsť nejaké miesto na pristátie.

Mali by sme mať pred lietaním rešpekt?

Lietania sa netreba báť, ale určite pred ním treba mať rešpekt. Vo finále je lietadlo oveľa bezpečnejší dopravný prostriedok než čokoľvek iné. Samozrejme, treba brať všetko zodpovedne, profesionálne a netreba nič podceniť.

Tím ta3 sa zaoberal skúmaním radarov, keď celý svet čakal na to, či nájdu ponorku Titan, ktorá sa stratila v Atlantiku. Vyhľadával lietadlá pomocou ich radarov. Ako to funguje pre teba ako pilota v praxi?

Dnes už majú všetky lietadlá odpovedač typu S. Je to prístroj, ktorý slúži hlavne na podrobný radarový kontakt s lietadlom. Pri sledovaní takéhoto lietadla sa na radare zobrazia jeho volací znak (imatrikulácia lietadla), výška, smer a rýchlosť. Dnes je to už povinnou výbavou každého lietadla, keďže sa vo vzduchu pohybuje naozaj veľa strojov. Ak nemám lietadlo vybavené prístrojom, ktorý by mi ukázal možný kontakt s ďalším lietadlom, pri spustenom odpovedači to uvidí dispečer a upozorní ma na prevádzku v mojom okolí.

Lietam ale na viacerých typoch lietadiel a jedno z nich je konkrétne vybavené už spomínaným GlassCockpitom. Ak niekam letím a mám pred sebou nejakú inú prevádzku, ktorá má spustený odpovedač, lietadlo sa mi krásne vykreslí na obrazovke a viem presne jeho polohu, výšku a aj volací znak. 

Pozrite si video s interiérom lietadla počas letu. Viditeľný je aj radar s ukazovateľmi:

Strana 2 / 2

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok