ROZHOVOR: Pilotný preukaz mal skôr ako vodičák. Lietania sa netreba báť, hovorí Samuel

ta3/Lenka Klobučníková
7.7.2023 00:00

Pilotný preukaz mal skôr ako vodičák a vo svojom voľnom čase lieta v oblakoch. Dvadsaťštyriročný mladý pilot z Bánova Samuel Kodhaj brázdi oblohou na svojom športovom lietadle Eurofox 3K a prezradil nám, aké je to mať lietanie ako koníček.

ROZHOVOR: Pilotný preukaz mal skôr ako vodičák. Lietania sa netreba báť, hovorí Samuel
Samuel Kodhaj

V rozhovore sa dozviete:

  • ako funguje lietadlo,
  • ranná rutina pilota,
  • náklady na opravu lietadla,
  • moderné letectvo versus stará generácia,
  • stavanie lietadla,
  • ako fungujú radary.

K lietaniu si sa dostal v pomerne mladom veku, keď ešte väčšina tvojich rovesníkov o tom ani nepremýšľala. Prečo lietanie? Ako si sa k nemu dostal?

K lietaniu som sa dostal vďaka dedkovi, ktorý sa mu venoval celý svoj život aj profesionálne. Po tom, ako išiel do dôchodku, na lietanie nezanevrel a svojej srdcovke sa naďalej venoval ako letecký inšpektor a inštruktor ultraľahkých lietadiel. Asi môj prvý kontakt s lietadlom bol, keď som mal štyri roky. Vďaka tomu, že som prakticky skoro celé svoje detstvo býval u dedka, tak ma často brával na letisko. Samozrejme, zo začiatku ma viac zaujímalo všetko iné, len nie lietadlá.  

Kde sa nachádza spomínané letisko? A kedy si sa našiel v lietaní?

Naše letisko v Šuranoch sa nachádza na bývalej vojenskej radarovej základni. Postupne, ako išli roky, ma začali zaujímať iné veci a čoraz viac som inklinoval k letectvu. Motal som sa okolo ľudí, ktorí si opravovali lietadlá. Väčšina z nich ma aj brávala so sebou lietať, kým sa dedko venoval žiakom. Čím viac času som strávil na letisku a na oblohe, tým viac som si bol istý, že toto je to, čo chcem v živote robiť.

Aké lietadlá môžeš pilotovať?

Pilotujem lietadlá, ktoré patria do kategórie uľtraľahké. Lietajúce športové zariadenia sú poväčšine jednomotorové, dvojmiestne s hmotnosťou do 560 kilogramov. Tieto stroje sa viac používajú pre vlastnú potrebu ako nejaké komerčné záležitosti. Ľudia ich využívajú hlavne ako formu vlastnej prepravy, keďže sa vďaka lietadlu môžete dostať z bodu A do bodu B veľmi rýchlo a pohodlne. Niektoré lietadlá sa používajú práve v leteckých školách. Zvyknú sa robiť aj modifikácie, ktoré letcom umožnia AeroVlekovú prevádzku (pozn. red. ťahanie vetroňov).

Krátke video vzletu si môžete pozrieť nižšie:

Aká je tvoja rutina pred letom?

Pred každým letom robím predletovú prípravu. V prvom rade sa pozriem na počasie. Ak nemám istotu, tak zvykneme volávať aj telefonicky buď na Metar (meteorologická stanica), alebo zatelefonujem vedúcemu letiskovej prevádzky na letisko, kam mám namierené. Opíše nám aktuálny stav počasia u nich, plus ešte aj stav letiska, poprípade či je lokalita v prevádzke. Ďalej si prečítam aktuálny NOTAM (pozn. red. prístup majú iba piloti), ktorý si nájdem na stránke letiskových prevádzkových služieb a v ňom sa dočítam o aktuálnych obmedzeniach na území Slovenskej republiky.

Jednoduchšie povedané, pozriem si, či sú aktívne priestory, do ktorých by som počas ich aktivity nemal letieť. Presuniem sa k lietadlu, kde začne predletová prehliadka lietadla. Skontrolujem všetky dôležité časti od podvozku, trupu, krídiel, smerovky cez výškovky. Odkapotujem si motor lietadla a skontrolujem, či je všetko všade pekne tesné, neobliate od pohonných látok. Skontrolujem stav oleja a vody. Po tejto kontrole je lietadlo pripravené na odlet.

Takáto záľuba či povolanie si pravdepodobne vyžaduje vysoké náklady. Vedel by si nám o tom povedať viac?

Ak mám byť úprimný, udržiavanie lietadla v dobrom stave je veľakrát lacnejšie, ako keby ste sa mali starať o nejaké auto pred rozpadnutím. Samozrejme, tie položky ako samotné lietadlo, motor, vrtuľa a podobné veci niečo stoja, ale keď sa o lietadlo staráte a dáte mu všetko, čo potrebuje, vaše náklady budú maximálne len čo sa týka paliva a spotreby motorov, ktoré sa používajú najčastejšie (pozn. red. motory ROTAX). Lietanie je inak naozaj ekonomické a na hodinu letu vám stačí 15-16 litrov 100-oktánového benzínu.

Opravuješ si svoje lietadlo sám?

O lietadlo sa staráme sami spoločne s mojím bratom a dedkom. Každých 100 odlietaných hodín robíme takzvanú stohodinovú revíziu, pri ktorej sa mení olej, olejové a palivové filtre a zároveň, ak sú nejaké viditeľné známky opotrebenia na hadiciach v motore, vymeníme aj tie. Samozrejme, sme schopní si opraviť úplne všetko a vďaka tomu, že môj dedko je aj zalietavací pilot, lietadlo si aj sami potom preveríme a odskúšame. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok