Zelenskyj navštívil Bulharsko, rokoval o vojenskej pomoci

ta3 tasr
6.7.2023 10:25

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokoval vo štvrtok počas návštevy Bulharska o vojenskej pomoci Ukrajine. Bulharský parlament zároveň podporil vstup Ukrajiny do NATO po skončení vojny s Ruskom, informuje agentúra AP.

Počas krátkej návštevy, ktorú absolvoval Zelenskyj na pozvanie novej prozápadnej vlády, rokoval aj o európskej integrácii a energetickej spolupráci. "Stretol som sa bulharským premiérom Nikolajom Denkovom, Hlavným cieľom našich rokovaní je, samozrejme, bezpečnosť našich krajín a našej celej Európy a podpora a spolupráca v oblasti obrany. Hlavnou prioritou sú energie a posilnenie našej jednoty v Európe," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram.

Podpora Ukrajiny

Ukrajinský prezident na tlačovej konferencii po stretnutiach s tamojšími predstaviteľmi bránil právo Ukrajiny bojovať proti ruskej agresii a žiadať pri tom o pomoc iné štáty. Bulharský premiér po rokovaniach poukázal na podporu územnej celistvosti Ukrajiny zo strany Bulharska, ktoré je členom Európskej únie i NATO. "Bulharsko pevne podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, pretože sme presvedčený, že nezávislá a zvrchovaná Ukrajina je kľúčom k euroatlantickej bezpečnosti v regióne," uviedol Denkov.

Bulharský parlament vo štvrtok schválil deklaráciu, v ktorej podporil vstup Ukrajiny do NATO po skončení vojny s Ruskom. Dokument, ktorý vyzýva na pokračovanie vojenskej a technickej pomoci pre brániacu sa Ukrajinu, podporila väčšina poslancov. Proti bola Bulharská socialistická strana (BSP) a nacionalistickí proruskí poslanci.

Stretnutie s prezidentom

Zelenskyj sa neskôr stretol aj s bulharským prezidentom Rumanom Radevom, ktorý nesúhlasil s poskytovaním vojenského materiálu Ukrajine. "Trvám na to, že tento konflikt nemá vojenské riešenie a že posielaním väčšieho počtu zbraní sa nevyrieši," uviedol Radev. Zároveň vyzval na "nepretržité snahy o deeskaláciu, prímerie a mierové riešenie prostriedkami diplomacie".

Napriek tomu, že úloha prezidenta v Bulharsku je z veľkej časti reprezentatívna, poskytuje platformu na ovplyvňovanie verejnej mienky. Veľká časť bulharskej populácie pritom sympatizuje s Ruskom, aj v dôsledku historických a kultúrnych väzieb medzi oboma krajinami, píše AP.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok