Tour de France má nového lídra priebežného poradia. Žltý dres si oblečie víťaz piatej etapy

ta3 tasr
5.7.2023 17:39

Austrálsky cyklista Jai Hindley vyhral stredajšiu 5. etapu 110. ročníka Tour de France. Jazdec tímu Bora-Hansgrohe preťal cieľ 162,7 km dlhej trasy z Pau do Larunsu v čase 3:57:07 h. Dvadsaťsedemročný Hindley sa zároveň stal novým lídrom priebežného poradia a oblečie si žltý dres. Druhý finišoval Talian Giulio Ciccone (Lidl-Trek), tretí skončil Felix Gall (AG2R Citroën).

Tour de France má nového lídra priebežného poradia. Žltý dres si oblečie víťaz piatej etapy
TASR/AP

Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) sa do boja o víťazstvo podľa predpokladov nezapojil, jeho cieľom bolo splnenie časového limitu, čo sa mu podarilo. Do cieľa prišiel na 135. priečke s mankom 27:19 min. na víťaza. V celkovom poradí klesol na 136. pozíciu (+56:49).

Po dvoch dňoch pomalej jazdy šitej na mieru pre šprintérov boli v stredu v permanencii vrchári a jazdci na celkové poradie. Už pred štartom bolo vysoko pravdepodobné, že sa bude dopredu tlačiť únik, ktorý vzhľadom na profil trate mal šancu na úspech.

Súboj o únik

Predpovede sa naplnili a ihneď po štarte sa strhol súboj o miesto v úniku. Dopredu sa skúšali dostať aj Mathieu Van Der Poel (Alpecin-Deceuninck), Wout van Aert (Jumbo-Visma) či Julian Alaphilippe (Soudal). Na trati sa následne vytvorili tri skupiny, približne 100 km pred cieľom boli na čele traja jazdci van Aert, Mads Pedersen (Lidl-Trek) a Victor Campenaerts (Lotto Dstny). Trio viedlo pred viac ako tridsiatkou prenasledovateľov o približne minútu, ich náskok sa však podarilo zmazať. Hlavný pelotón aj s Petrom Saganom (TotalEnergies) zaostával o takmer tri minúty.

Náročná previerka v Pyrenejach

Prvou náročnou previerkou po príchode do Pyrenejí bol pre jazdcov už v piatej etape prvý významný kopec Col de Soudet, hora najvyššej kategórie, čo sa neudialo v prvej tretine Tour od roku 2009. Najťažší kopec etapy meral až 15,2 km s priemerným sklonom 7,2 percenta. Najlepšie si s náročným stúpaním poradil Rakúšan Felix Gall (AG2R Citroën), ktorý získal na horskej prémii 20 bodov a stal sa virtuálnym držiteľom bodkovaného dresu v súťaži vrchárov.

Po približne 140 km sa jazdci dostali pod ďalší náročný kopec Col de Marie Blanque, ktorý bol síce o polovicu kratší ako Col de Soudet, no priemerný sklon bol na úrovni takmer 9 percent. Ako prvá dorazila trojica Krists Neilands (Izrael-Premier Tech), Alaphilippe a van Aert, ktorá však nezvládla vysoké tempo a z boja o triumf vypadla. Naopak, konštantne išiel Hindley, ktorý zvládal etapu veľmi dobre po taktickej stránke. 

Devätnásť kilometrov pred cieľom nastal v pelotóne dôležitý zlom, keď nastúpil obhajca žltého dresu Dán Jonas Vingegaard proti úhlavnému rivalovi Tadejovi Pogačarovi (SAE Team Emirates) a ten kapituloval. Vingegaard (Jumbo-Visma) postupne skresával z manka na Hindleyho, no v jeho neprospech zahral zjazd po stúpaní na Col de Marie Blanque, keď sa náskok Austrálčana zastabilizoval na približne minúte. Vingegaard sa navyše ocitol v štvorčlennej skupine, v ktorej mu žiadny zo súperov nechcel striedať a Hindley tak pohodlne dotiahol svoj únik do úspešného konca. 

Zisk žltého dresu

Na cieľovej páske slávil okrem etapového triumfu aj posun na čelo priebežného poradia, a teda zisk žltého dresu, ktorý prebral po Adamovi Yatesovi (SAE Team Emirates). Vedie o 47 sekúnd pred druhým Vingegaardom. Doterajší držiteľ žltého dresu Yates klesol na priebežnú piatu priečku a na lídra stráca 1:34 min.

Vo štvrtok je na programe ďalšia náročná etapa z Tarbes do Cauterets-Cambasque dlhá 144,9 km a prvá s horským dojazdom. Prvých päťdesiat kilometrov pôjdu cyklisti po zvlnenom profile, ktorý je prijateľný aj pre šprintérov, a tak budú môcť bojovať o ďalšie body na rýchlostnej prémii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok