OceanGate ponúkala plavby k Titanicu aj po tragédii. Promuje experta, ktorý zomrel na Titane

ta3/Soňa Búranová, The Independent
3.7.2023 00:00

Spoločnosť OceanGate, ktorá prevádzkuje ponory pod hladinu morí a oceánov, ešte v nedeľu ponúkala expedície k Titanicu. Od pondelka (3. júla) však na webe svieti banner, že všetky plavby suspendovala. Naďalej však možno dohľadať dátumy na budúci rok. Medzi expertmi, ktorí by mohli sprevádzať posádku, uvádza aj toho, ktorý zomrel na palube ponorky Titan.

OceanGate ponúkala plavby k Titanicu aj po tragédii. Promuje experta, ktorý zomrel na Titane
TASR/AP

Ponuka nových termínov

Minulý týždeň sa objavili správy, že spoločnosť OceanGate Expeditions na neurčito stopla ponuku expedícií. Stalo sa tak po tom, čo jej generálny riaditeľ Stockton Rush, britský miliardár Hamish Harding, francúzsky odborník na potápanie Paul-Henri Nargeolet a pakistanský podnikateľ Shahzada Dawood a jeho 19-ročný Suleman zomreli na palube ponorky Titan.

Štrnásť dní po tragédii webová stránka OceanGate-u stále ponúka dostupné termíny pre dve samostatné osemdňové expedície v roku 2024, napísal pred troma dňami portál The Independent. Na každom ponore sa zúčastňuje jeden pilot, jeden "expert na potápanie“ a traja špecialisti na misiu – alebo pasažieri bez akýchkoľvek predchádzajúcich skúseností. Každý z nich si však musí zaplatiť 250-tisíc dolárov (229-tisíc eur). OceanGate prevádzkoval expedície nielen k vraku najslávnejšieho zaoceánskeho parníka, ale aj na Azorské ostrovy v Portugalsku a Bahamy.

Expedície k Titanicu sa začali v kanadskom Newfoundlande. Loď vyplávala z prístavu St. John's a aby sa dostala k miestu, kde leží vrak lode, musela prejsť asi 650 kilometrov. Posledná takáto expedácia sa pre posádku stala osudnou. Ponorka Titan stratila kontakt so svojou materskou loďou len hodinu a 45 minút po ponore.

Neistá budúcnosť

Budúcnosť spoločnosti je momentálne neistá, informoval The New York Post. Experti totiž oznámili, že všetky plánované expedície k Titanicu boli zrušené.

Explorers Club uviedol, že v súčasnosti nevie o žiadnych plánovaných vedeckých prieskumoch k vraku Titanicu, ktorý leží asi 4 kilometre pod hladinou oceánu. Údajne stopli aj komerčné expedície. The Independent oslovil OceanGate so žiadosťou o vyjadrenie, no zatiaľ sa nedočkal odpovede. V pondelok (3. júla) sa však na webe spoločnosti objavila informácia, že OceanGate stopla všetky expedície, aj tie komerčné.

Bezprostredne po nešťastí čelila kritike v súvislosti s pracovným inzerátom, keď hľadala vhodného adepta na pozíciu pomocného pilota ponorky. Medzitým už inzerát zmazala. Odstránila ho niekedy 23. júna, teda deň po tom, čo americká pobrežná stráž oznámila, že trosky Titanu našiel robot pár stoviek metrov od Titanicu, uvádza The Independent.

Veľké kusy trosiek Titanu v stredu previezli do prístavu St. John’s loďou Horizon Arctic. Pobrežná stráž len o niekoľko hodín neskôr oznámila, že zdravotní odborníci budú analyzovať možné ľudské pozostatky nájdené v troskách.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok