Polovica Ruska podporovala pri vzbure Putina, polovica Prigožina, tvrdí Zelenskyj

ta3 ČTK
5.7.2023 17:00

Polovica Ruska pri júnovej vzbure podporovala šéfa Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenija Prigožina a polovica ruského prezidenta Vladimira Putina. V rozhovore sa CNN to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruský prezident teraz podľa neho urobí "všetko na to, aby si upevnil moc".

Polovica Ruska podporovala pri vzbure Putina, polovica Prigožina, tvrdí Zelenskyj
TASR/AP

"Urobí všetko pre to, aby zastavil a anuloval slávu vagnerovcov a všetko, čo robili. Bude sa od toho všetkého dištancovať a bude sa snažiť intenzívne komunikovať, aby zjednotil spoločnosť," povedal na adresu ruského vodcu Zelenskyj.

Putin sa po vzbure príliš na verejnosti neukazuje. "Po všetkých týchto udalostiach, kam sa podel Putin?" pýtal sa Zelenskyj. "Len zriedka chodí von. Vidíme ho len v jeho kanceláriách a podobne," dodal.

Nevyhnutné čistky

Podľa niektorých analytikov sa teraz ruský prezident snaží pracovať najmä v zákulisí, aby upokojil rozbúrené vody v Kremli a poistil si svoju pozíciu. "Urobí všetko pre to, aby si upevnil moc. Vykoná nevyhnutné čistky alebo ľudí rôzne preskupí. Nenechá to len tak byť," myslí si odborník na medzinárodné vzťahy Alexander Korolov z austrálskej univerzity v Novom Južnom Walese. Ako dodal, Putinove kroky "nemusia byť príliš viditeľné pre vonkajších pozorovateľov, ale (ruský prezident) urobí všetko, rovnako ako by urobil akýkoľvek iný autoritatívny vodca, aby sa ubezpečil, že jeho pozícia je silná, obzvlášť teraz v čase vojny".

Polovica spoločnosti na pochybách

"Polovina Ruska podporovala Prigožina. Polovica Ruska podporovala Putina," povedal reportérke CNN ukrajinský prezident. Niektoré ruské regióny si podľa neho neboli vôbec isté, koho majú podporiť. "Ukázalo sa, že polovica ruskej spoločnosti má vážne pochybnosti," dodal Zelenskyj.

Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin 23. júna obvinil ruské ministerstvo obrany, ktoré dlhodobo kritizoval za neschopnosť pri vedení vojny proti Ukrajine z útoku na svoje sily. Tie nasledujúci deň ovládli Rostov na Done a vyrazili na Moskvu. Potom ale vodca vagnerovcov akciu odvolal. Putin najprv obvinil Prigožina a jeho muža zo zrady, neskôr ale pristúpil na dohodu sprostredkovanú bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, ktorá umožnila Prigožinov odchod do bieloruského exilu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok