Prokremeľské médiá prezradili, koľko malo Rusko platiť Prigožinovi. Platby priznal aj Putin

ta3 CNN Prima NEWS
5.7.2023 11:39

Ruské prokremeľské médiá tvrdia, že Jevgenij Prigožin dostal od Ruska viac ako 858 miliárd rubľov, čo je takmer deväť miliárd eur, píše CNN Prima News. Ako zdroj zárobku bola uvedená Prigožinov spoločnosť Concord Group. Platby pre šéfa žoldnierov priznal aj ruský prezident Vladimir Putin.

Suma pochádza z médií

Sumu oznámil moderátor ruskej štátnej televízie Rossija 1 Dmitrij Kiseljov. "Vagnerova skupina založená Jevgenijom Prigožinom dostala v rámci zmlúv uzavretých so štátom viac ako 858 miliárd rubľov,“ vyhlásil vo vysielaní. Moderátor neuviedol, za akú dobu boli tieto peniaze získané, píše CNN Prima NEWS. Ukrajinská pravda tvrdí, že je to pravdepodobne odmena za celé fungovanie Vagnerovcov, čiže desať rokov.

Platil aj Putin

O financovaní Vagnerovcov hovoril aj šéf Kremľa. Priznal, že Rusko naozaj žoldnierom platilo. Tvrdil však, že išlo iba o sumu 86 miliárd rubľov, čo je v eurách vyše 800 miliónov. Malo však ísť o obdobie od mája 2022 do súčasnosti. Putin dodal, že ďalších 110 miliónov rubľov, čo je približne 1,1 milióna eur, malo ísť na vyplatenie poistenia.

Prigožinova mediálna spoločnosť Patriot Media bola podľa Rádia Slobodná Európa znefunkčnená, keďže ruský federálny úrad nechal všetky jeho médiá v Rusku zablokovať. Dôvod nebol uvedený. "Keďže nemôžeme ďalej pracovať v ruskom mediálnom prostredí, či plniť naše záväzky voči partnerom, rozhodli sme sa prestať vydávať po 30. júni,“ povedal rádiu šéfredaktor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok