Zelenskyj varoval Macrona. Rusko chystá nebezpečné provokácie v Záporožskej elektrárni, tvrdí

ta3 tasr
5.7.2023 08:06

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas utorkového telefonátu varoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že Rusko chystá "nebezpečné provokácie" v okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny.

Boje na Ukrajine neutíchli ani počas Veľkonočnej nedele, Zelenskyj to odsúdil
TASR/AP

Bude mu Macron veriť?

V utorok večer ukrajinská vláda obvinila Rusko z toho, že plánuje provokáciu v areáli ZAES a približne v rovnakom čase prišla aj Moskva s tvrdením, že takýto útok pripravuje Kyjev.

"Varoval som Emmanuela Macrona, že okupačné sily pripravujú nebezpečné provokácie v záporožskej elektrárni," uviedol Zelenskyj vo vyhlásení zverejnenom v utorok večer po skončení telefonátu oboch prezidentov.

Zelenskyj a Macron sa podľa vyhlásenia zhodli na tom, že sa budú snažiť o "maximálnu kontrolu situácie" v ZAES v spolupráci s Medzinárodnou agentúrou pre jadrovú energiu (MAAE).

Ukrajinská armáda v priebehu utorka varovala pred "možnou prípravou provokácie na území záporožskej elektrárne v blízkej budúcnosti". Tvrdí, že na vonkajšiu strechu tretieho a štvrtého reaktora Rusi umiestnili predmety podobné výbušným zariadeniam, ktorých odpálenie nemá bloky poškodiť, ale vytvoriť falošný obraz ostreľovania z ukrajinskej strany.

Poradca ruskej jadrovej agentúry Rosatom Renat Karčaa zase vyhlásil, že "5. júla... v noci... sa ukrajinská armáda pokúsi zaútočiť na Záporožskú jadrovú elektráreň" za pomoci vysoko presných zbraní dlhého doletu a dronov.

Obavy o bezpečnosť tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe pretrvávajú počas celej ruskej invázie, zvýšili sa však začiatkom júna po zničení Kachovskej priehrady, zdroja vody na chladenie jej reaktorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok