V Kyjeve sa formuje otázka: Vyhodili do vzduchu priehradu, prečo by sa neodhodlali aj na jadrovú elektráreň?

ta3/dp, The New York Times
5.7.2023 00:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj neustále varuje pred blížiacou sa jadrovou tragédiou. Ako sa žije Ukrajincom pri Záporožskej jadrovej elektrárni?

V Kyjeve sa formuje otázka: Vyhodili do vzduchu priehradu, prečo by sa neodhodlali aj na jadrovú elektráreň?
Profimedia

Mali podmínovať zdroj chladenia

Podľa ukrajinských predstaviteľov Rusi nedávno podmínovali jazierko, ktoré slúži na chladenie reaktorov a bráni ich roztopeniu, a začali sťahovať niektorých vlastných expertov, čo je podľa nich zlovestné znamenie.

"Situácia je veľmi nebezpečná," povedal v sobotu Zelenskyj. "Od našej spravodajskej služby sme dostali informáciu, že Rusko plánuje spôsobiť uvoľnenie radiácie."

Západní experti vyjadrili menšie obavy. Bežná múdrosť hovorí, že Rusi vedia, že jadrový incident by mohol mať desivé a neznáme následky aj na ich území, a preto je nepravdepodobné – aj keď nie nemožné – že by ho úmyselne vyvolali.

Medzinárodní inšpektori, ktorí zostali v závode, nedávno oznámili, že nevideli žiadne míny, ale povedali, že potrebujú väčší prístup. Predstavitelia Bidenovej administratívy uviedli, že neveria, že hrozí bezprostredná hrozba, ale že to "veľmi pozorne" sledujú.

Ukrajinci sa z toho snažia trochu utešiť. "Nemôžem sa hádať s Američanmi," povedal Jevhen Jevtušenko, regionálny vojenský správca Nikopolu. "Musia mať pravdu. Dúfam, že majú." Keď sa ho opýtali, prečo nenariadil evakuáciu Nikopolu, ak sa vodcovia krajiny skutočne domnievajú, že hrozí jadrová katastrofa, povedal: "Prial by som si, aby ľudia odišli, ale nemôžeme ich prinútiť. Ukrajina je slobodná krajina a zatiaľ sa nič nestalo."

Mesto zasiahlo aj zničenie Kachovskej priehrady

Nikopol akoby ešte nejaké starosti potreboval, pred tromi týždňami mu došla voda. Keď bola náhle zničená veľká priehrada, ktorú obsadili Rusi, nádrž, na ktorú sa Nikopol a mnohé ďalšie komunity spoliehali, vyschla. Mesto sa teraz snaží poskytnúť obyvateľom balenú vodu a vodu z iných zdrojov.

To vedie k bodu, ktorý ukrajinskí predstavitelia začali formulovať: Ak Rusi, ako sa mnohí Ukrajinci domnievajú, vyhodili do vzduchu priehradu a spôsobili rozsiahly environmentálny chaos, prečo by mal niekto pochybovať o tom, že by sabotovali jadrovú elektráreň?

"Stavím sa, že Rusi niečo urobia," povedala zástupkyňa vojenského správcu Alla Syrotenko. "Neviem, či to bude veľké alebo malé, ale snažia sa nás vystrašiť." 

"Ale," dodala, "budem posledná, ktorá odíde."

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok