Stoltenberg naďalej povedie NATO. Aliancia mu predĺžila funkčné obdobie

ta3 čtk
4.7.2023 11:43

Veľvyslanci pri NATO formálne schválili predĺženie funkčného obdobia generálnemu tajomníkovi Jensenovi Stoltenbergovi o ďalší rok, a to do októbra 2024. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Stoltenberg bol istota

Severoatlantická aliancia sa podľa nej rozhodla zostať u skúseného lídra v čase, keď na jej prahu zúri vojna, namiesto toho, aby sa snažila dohodnúť na jeho nástupcovi. Bývalý nórsky premiér Stoltenberg stojí na čele obrannej aliancie od roku 2014. Jeho funkčné obdobie bolo v minulosti predĺžené už trikrát.

Stoltenberg na twitteri povedal, že je rozhodnutím veľvyslancov poctený. "Transatlantické puto medzi Európou a Severnou Amerikou zaisťuje našu slobodu a bezpečnosť už takmer 75 rokov a v nebezpečnejšom svete je naša Aliancia dôležitejšia ako inokedy," uviedol. Jeho novo predĺžené funkčné obdobie formálne vyprší 1. októbra 2024, pokiaľ nebude znovu obnovené.

Rozhodnutie meškalo

Americký prezident Joe Biden a jeho spojenci z NATO mali formálne vymenovať Stoltenbergovho nástupcu pri stretnutí v litovskom Vilniuse 11. a 12. júla. Najväčšia svetová obranná aliancia však rozhoduje na základe konsenzu a na novom kandidátovi sa nezhodli.

Väčšina krajín Severoatlantickej aliancie si do vedenia priali vymenovať ženu, a dánska premiérka Mette Frederiksenová bola po stretnutí s Bidenom minulý mesiac považovaná za favoritku. Ďalšími možnými menami, ktoré sa objavili, ale neboli verejne potvrdené, bol holandský premiér Mark Rutte alebo britský minister obrany Ben Wallace. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová svoju kandidatúru vylúčila. Hovorilo sa aj o možnej kandidatúre Zuzany Čaputovej.

Stoltenberg je druhým najdlhšie slúžiacim generálnym tajomníkom NATO po bývalom holandskom ministrovi zahraničných vecí Josephovi Lunsovi, ktorý na čele NATO strávil takmer 13 rokov od roku 1971.

Stoltenberg, ktorý bol v posledných týždňoch opakovane vypočúvaný, či bude súhlasiť s predĺžením svojho mandátu, uviedol, že o zotrvanie neusiluje a nemá iné plány ako pokračovať vo výkone svojich povinností a v septembri ukončiť svoje pôsobenie na čele NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok