Ukrajina chce do na NATO. Zelenskyj vyzval Bidena, aby už teraz dostala pozvánku

ta3 čtk
4.7.2023 07:35

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval amerického prezidenta Joea Bidena, aby Ukrajina už teraz dostala pozvánku do Severoatlantickej aliancie (NATO), aj keby do nej nakoniec vstúpila až po skončení vojny s Ruskom. Informuje o tom server spravodajskej televízie CNN.

Ukrajina v NATO?

Zelenskyj v anglicky vedenom rozhovore, ktorý má byť odvysielaný v stredu, uviedol, že práve Biden rozhoduje o tom, či bude Ukrajina v NATO, alebo nie. "Podporuje našu budúcnosť v NATO," vyjadril svoje presvedčenie Zelenskyj. Pozvánka, ktorá by prišla už teraz, by podľa neho bola obrovskou motiváciou pre ukrajinských vojakov.

Zelenskyj tiež poznamenal, že mu je jasné, že sa Ukrajina nikdy nestane členom aliancie pred skončením vojny s Ruskom. "Rozumieme všetkému," povedal. "Ale tento signál je skutočne veľmi dôležitý. A záleží na Bidenovom rozhodnutí," myslí si.

Summit NATO sa uskutoční 11. a 12. júla v Litve, podľa šéfa aliancie Jensena Stoltenberga na ňom však členské štáty o formálnom pozvaní Ukrajiny rokovať nebudú. Ukrajina o členstvo v aliancii požiadala na konci septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok