Dopadne ako krížnik Moskva? Jediná ruská lietadlová loď sa možno vráti do služby

ta3 tasr
4.7.2023 07:21

Jediná ruská lietadlová loď Admirál Kuznecov bude možno po sérií meškajúcich opráv znovu nasadená do služby koncom budúceho roka, uviedla v utorok ruská štátna agentúra TASS. Informuje agentúra Reuters.

Dopadne ako krížnik Moskva? Jediná ruská lietadlová loď sa možno vráti do služby
AP/Lee Jin-man (Ilu.)

Krížnik z roku 1985

Tento lietadlový krížnik bol spustený na vodu v roku 1985 a mal absolvovať sériu opráv, po ktorej mal byť v roku 2023 opäť nasadený do služby.

"Podľa upraveného plánu by sa továrenské morské skúšky lietadlovej lode mali začať na jar 2024," cituje TASS nemenovaný zdroj z oblasti obrany.

"Ak testy nepreukážu chyby, tak loď bude možné odovzdať flotile na konci roka 2024. Ak testy neprebehnú dobre, tak bude nevyhnutné to presunúť na rok 2025," uviedol zdroj.

Uzemnil ho požiar

V decembri 2019 zahynul pri požiari na palube lode Admirál Kuznecov najmenej jeden príslušník armády a 12 ľudí utrpelo zranenia. Rok predtým utrpela loď škody pri opravách, keď sa potopil plávajúci dok, na ktorom bola, a do jej paluby narazil žeriav.

Táto jediná ruská lietadlová loď sa v roku 2017 tiež stala neslávnou známou v Británii, keď ju vtedajší minister obrany Michael Fallon označil za "loď hanby", pretože z nej stúpal čierny dym, keď prechádzala vodami blízko anglického pobrežia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok