Pes, ktorý čakal na svojho pána. Japonci oslavujú 100. výročie Hachika

ta3/Lenka Klobučníková, BBC
6.7.2023 15:21

Hachiko, japonský pes plemena Akita Inu, verne čakal na návrat svojho mŕtveho majiteľa viac ako 9 rokov, až do svojej smrti v Shibuyi, Japonsku. Je príkladom lojality a vernosti na celom svete, píše britský BBC portál.

Pes, ktorý čakal na svojho pána. Japonci oslavujú 100. výročie Hachika
twitter/James Willems

Projekt Hachi100

Hlavní členovia zo Shibuyi a Odaty, ktorí vytvorili projekt HACHI100, pozývajú fanúšikov z celého sveta na oslavu narodenín psíka Hachiko. Oslavy sa uskutočnia v novembri 2023. Organizátori dúfajú, že návštevníci z celého sveta sa dozvedia viac o najslávnejšom psíkovi z Japonska.

Na svojej stránke Hachi100 vytvorili krátke video so životným príbehom: 

1923 - narodenie v Oshinai

1924 - prvé stretnutie s profesorom vyučujúcim na Poľnohospodárskej fakulte Tokijskej univerzity Teikoku, psík dostal meno Hachi

1925 - náhly odchod profesora Uena

1932 - Hachiko sa stal slávnym vďaka novinovému článku, ktorý uverejnili a svojím čakaním na profesora na stanici Shibuya

1934 - pred stanicou Shibuya bola postavená Socha Loyal Dog Hachiko. V tom čase bol prítomný aj psík Hachi

1935 - 8. marec - odchod Hachiko. V júli bola pred stanicou Odate postavená jeho socha

Hachiko, narodený pred 100 rokmi, je známy najmä vďaka filmom a kultovému sci-fi sitcomu Futurama, píše britský portál.

Akita Inu je jedným z najstarších a najobľúbenejších plemien v Japonsku. Vláda túto rasu označila za národnú ikonu v roku 1931. Kedysi plemeno Akita Inu slúžilo na lov zvierat, ako napríklad diviaky a losy, píše BBC

Ideál japonského občana

Zaujímavosťou je, že školáci sa dokonca učia o príbehu Verného psíka Hachiko, ktorý symbolizuje oddanosť a vernosť, píše ďalej portál. Predstavuje "ideálneho japonského občana so svojou nespochybňujúcou oddanosťou," hovorí profesorka Christine Yano z Havajskej univerzity pre BBC.

Ako píše britský denník, socha Hachiko stojí pred stanicou Shibuya v Tokiu od roku 1948. Mnohí fanúšikovia chodia s radosťou do Tokia a fotia sa pri nej.

Majiteľ Hachika

Uznávaný profesor poľnohospodársva a milovník psov Hidesaburo Ueno raz požiadal študenta, aby mu našiel šteniatko Akity. Keď psík dorazil do rezidencie Ueno v okrese Shibuya, z náročnej cesty ostal chorý. Podľa záznamov ho profesor a jeho manželka doliečili. Ueno ho pomenoval Hachi, čo znamená v japončine číslovku osem a dodnes sa v Japonsku udeľujú študentom vyznamenania menom Ko, dodáva BBC.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok