Prigožin sa po týždni ozval. Prisľúbil ďalšie víťazstvo na fronte

ta3 ČTK
3.7.2023 18:39

Šéf ruských žoldnierov Jevgenij Prigožin v pondelok zverejnil prvé verejné vyhlásenie od presunu do Bieloruska z minulého utorka, uviedol portál Meduza.

gefb
TASR/AP

V asi polminútovom audiozázname zverejnenom na telegramovom kanáli Grey Zone uviedol, že cieľom protestného ťaženia jeho mužov na Moskvu z predminulého víkendu bolo bojovať so zradcami. Na toto vyhlásenie nadviazal prísľubom "ďalších víťazstiev na fronte".

Mobilizácia spoločnosti

"Pochod spravodlivosti sa usiloval o boj so zradcami a o mobilizáciu našej spoločnosti. Myslím, že sa nám mnohé z toho podarilo. Verím, že v najbližšej dobe uvidíte naše ďalšie víťazstvo na fronte," uviedol Prigožin. Aké víťazstvo má na mysli, ale nespresnil.

Prigožin v piatok 23. júna večer ohlásil protest proti ruskému armádnemu vedeniu, na čo jeho muži podnikli ťaženie z Ukrajiny cez ruský Rostov na Done smerom na Moskvu. Po niekoľkých hodinách Prigožin svoj protest odvolal. Na základe dohody, ktorú pomohol sprostredkovať bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, sa potom uchýlil do Bieloruska. Osud jeho Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti zostáva nejasný, hovorí sa ale o tom, že niektorí jeho muži sa taktiež presunú do Bieloruska.

Oficiálne potvrdenia týkajúce sa presunu vagnerovcov do Bieloruska nie sú. Napríklad ruský prezident Vladimir Putin ale uviedol, že žoldnieri nebudú za účasť v odpore proti armáde z predminulého víkendu trestne stíhaní a že môžu nasledovať svojho lídra do Bieloruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok