Vagnerovci sa majú presunúť do Bieloruska. Ale kde sú Prigožin a Surovikin?

ta3/am, Tomáš Verníček
3.7.2023 16:44

Vagnerovci dočasne pozastavujú nábor nových žoldnierov. Dôvodom má byť ich presun do Bieloruska. Tam by sa údajne mal nachádzať aj ich líder Jevgenij Prigožin. Hovorca Kremľa to však potvrdiť nevedel a na žiadnom videu sa zatiaľ Prigožin neobjavil.

Vagnerovci sa majú presunúť do Bieloruska. Ale kde sú Prigožin a Surovikin?
TASR/AP (upravené)

Logo vagnerovcov zmizlo z hlavného sídla žoldnierov v Petrohrade. Dôvodom má byť to, že súkromná armáda na mesiac pozastavuje nábor nových členov. Odôvodňuje to tým, že vagnerovci sa prestali podieľať na "špeciálnej operácii na Ukrajine".

Vagnerovci by sa mali presunúť do Bieloruska, kde pre nich budujú stanový tábor. Jeho kapacita bude 8-tisíc ľudí. Do krajiny mal odcestovať aj líder žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin – aspoň tak to tvrdí bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Či tam skutočne Prigožin je, nevie alebo nechce potvrdiť ani Kremeľ.

Novinárka Reuters spovedala Dmitrijho Peskova. "Vie Kremeľ, kde sa Prigožin v túto chvíľu nachádza? Je v Bielorusku?" opýtala sa prostredníctvom telefonátu. "Nemám takúto informáciu," odpovedal jej hovorca Kremľa.

Rovnako sa nevedel vyjadriť ani k tomu, kde sa nachádza generál Surovikin. Toho taktiež nebolo vidieť od vzbury vagnerovcov a ich pochodu na Moskvu. Médiami za uplynulé dni preleteli rôzne správy o tom, že ho mali Rusi zavrieť do väzenia či dokonca zabiť. Tieto informácie sa ale oficiálne nepotvrdili.

Reportáž si môžete pozrieť nižšie:

Redakcia ta3 sa minulý týždeň zamerala na zvláštnu výstavbu, ktorá sa objavila na satelitných snímkach z Bieloruska. Snímka, ktorú získala BBC, odhaľuje stovky nových konštrukcií podobných stanom na mieste, kde by mal vyrastať tábor Vagnerovej skupiny.  

Celý článok o danej stavbe si môžete prečítať nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok