Hromadný dojazd ovládol Philipsen. Sagan v tretej etape Tour de France o víťazstvo nebojoval

ta3 tasr
3.7.2023 18:15

Belgický cyklista Jasper Philipsen vyhral pondelkovú 3. etapu 110. ročníka Tour de France. Jazdec stajne Alpecin-Deceuninck sa presadil v hromadnom špurte a cieľ 193,5 km dlhej trasy z baskického mesta Amorebieta-Etxano do francúzskeho Bayonne preťal v čase 4:43:15 h.

Hromadný dojazd ovládol Philipsen. Sagan v tretej etape Tour de France o víťazstvo nebojoval
TASR/AP (Ilu)

Druhý finišoval Nemec Phil Bauhaus (Bahrajn-Victorious) a tretí skončil Austrálčan Caleb Ewan (Lotto Dstny). Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) obsadil 19. miesto.

Šanca pre šprintérov

V pondelok dostali prvýkrát šancu šprintéri, na pelotón síce čakali štyri menšie stúpania, ale všetky už v prvej časti etapy. Šprintérskym tímom navyše zahralo do kariet aj to, že sa po štarte nikto príliš nehrnul do úniku a nakoniec odišli iba dvaja. Líder súťaže vrchárov Neilson Powless (EF Education) a s ním Laurent Pichon (Arkéa-Samsic). Prvý menovaný si na štyroch horských prémiách, troch 3. a jednej 4. kategórie, pozbieral sedem bodov a poistil si vedenie v súťaži. Na rýchlostnej prémii bol prvý Pichon, z pelotónu víťaz 2. etapy Victor Lafay (Cofidis), Sagan získal za 13. miesto tri body.

Výletné tempo

Po poslednom kopci 91,5 km pred cieľom Powless zvesil nohy a vpredu pokračoval už len Pichon. Jeho pokus sa skončil asi 45 km pred páskou. Potom sa už na čele sformovali šprintérske tímy a etapa, ktorá sa išla vo "výletnom" tempe, smerovala k predpokladanému hromadnému dojazdu. V ňom neudržali "vláčik" pretekári Soudalu-QuickStep, Mathieu van der Poel vyviezol na čelo a rozbehol tímového kolegu Philipsena a ten si pozíciu postrážil až do cieľa, ktorý preťal pred Bauhausom a Ewanom. Sagan sa pohyboval na čele, no na poslednom kilometri stratil pozíciu a o etapový triumf nakoniec nebojoval.

V utorok je na programe rovinatá etapa z Daxu do Nogara dlhá 181,8 km a iba s jedným menším stúpaním najnižšej 4. kategórie. Šancu tak opäť dostanú šprintéri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok