Wlachovský pricestoval do Maďarska. Stretol sa s ministrom zahraničia Szijjártóom

ta3 tasr
3.7.2023 11:00

Slovenská republika má silný záujem na normálnych, pokojných vzťahoch s Maďarskom, s pozitívnou agendou nasmerovanou do budúcnosti, a nie vracajúcou sa do minulosti. Uviedol to v pondelok v Budapešti minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóom.

Spolupráca so susedom

Podľa Wlachovského sa väzby medzi Slovenskom a Maďarskom týkajú mnohých oblastí a sú overené časom. Minister sa poďakoval Maďarsku za to, že sa od 1. júla pripojilo k ostatným krajinám Vyšehradskej štvorky v ochrane slovenského vzdušného priestoru.

Na rokovaní podčiarkol, že slovenská strana by rada videla na vilniuskom summite NATO na budúci týždeň Švédsko ako riadneho člena, preto by uvítala, keby sa maďarskému parlamentu podarilo ratifikovať vstup tejto škandinávskej krajiny čo najskôr a bez zbytočného otáľania. Podľa jeho slov maďarská strana deklarovala, že je pripravená "veci urýchliť, ak na to budú podmienky".

"Odklad na jeseň by bola chyba. Pevne verím, že rokovania Švédska s Tureckom a Maďarskom povedú k tomu, že sa predsa len podarí nejaká urýchlená forma ratifikácie. Z našej strany sú na to veľmi silné apely, pretože Švédsko znamená reálne posilnenie aliancie," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Postoj k Ukrajine problémom?

Wlachovský podotkol, že medzi SR a Maďarskom sú okrem spoločných tém aj otázky, v ktorých prevládajú rozdielne názory. "Považujem za dôležité mať komunikáciu s partnermi a riešiť to, na čo maďarský partner prejavil ochotu," podčiarkol slovenský minister. Dodal, že so Szijjártóom rokovali napríklad o prebiehajúcej agresii na Ukrajine, kde sa pohľady medzi Bratislavou a Budapešťou líšia v otázke formy pomoci Ukrajine.

Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii zopakoval postoj Maďarska k otázke migrácie, v ktorej Budapešť odmieta povinné kvóty Európskej únie v prerozdeľovaní migrantov. Podľa slov šéfa maďarskej diplomacie solidarita v otázke migrácie by sa mala prejaviť aj v úhrade nákladov na stráženie vonkajšej hranice Únie. V tejto súvislosti vyjadril vďaku Slovenskej republike za pomoc pri ochrane južných hraníc Maďarska a dodal, že rezorty vnútra pripravujú vzájomnú dohodu o spoločných policajných hliadkach na maďarskom úseku vonkajších hraníc EÚ.

Ministri rokovali ďalej o aktuálnych otázkach bilaterálnej, regionálnej a európskej spolupráce, o posilňovaní vzťahov v oblasti obchodu, obrany a budovania dopravnej či energetickej infraštruktúry. Prebrali tiež bezpečnostné témy súvisiace s agresiou Ruska proti Ukrajine či júlovým summitom NATO vo Vilniuse.

Wlachovský sa v rámci pracovnej návštevy Maďarska stretol so zástupcami slovenskej menšiny žijúcej v Maďarsku a v programe má aj rokovanie s predsedom zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsoltom Némethom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok