Maďarsko zablokovalo výplatu peňazí členským štátom na podporu bezpečnosti

ta3 čtk
26.6.2023 15:14

Maďarsko nepodporilo výplatu ďalšej tranže peňazí na podporu bezpečnosti členských štátov, uviedol maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Informovala o tom agentúra Reuters. Ide asi o 500 miliónov eur z Európskeho mierového nástroja (EPF). Szijjártó uviedol, že je to kvôli tomu, že Ukrajina vedie maďarskú banku OTP na svojom zozname sponzorov vojny.

Maďarsko zablokovalo výplatu peňazí členským štátom na podporu bezpečnosti
Twitter/NEXTA

"Sme pripravení zmeniť názor, ak Ukrajinci ukončia tento smiešny stav, keď OTP, najväčšia maďarská banka, je na zozname medzinárodných sponzorov vojny," povedal šéf maďarskej diplomacie. Maďarsko z rovnakých dôvodov zablokovalo výplatu týchto peňazí už v máji. EPF je fond fungujúci od roku 2021. Tento mimorozpočtový prostriedok má posilniť schopnosť EÚ predchádzať konfliktom a zaistiť mier a medzinárodnú bezpečnosť.

Krajiny EÚ sa v pondelok zhodli, že doň pridajú ďalšie 3,5 miliardy eur. Celkový objem EPF by tak mal stúpnuť na približne 12 miliárd eur. Európsky blok od minuloročného vpádu ruských vojsk na Ukrajinu uvoľnil na financovanie zbraní pre brániacu sa krajinu z EPF sedem polmiliardových platieb. Schválenie ôsmej zatiaľ tiež blokuje Maďarsko.

Ďalšie dve miliardy majú putovať na financovanie delostreleckej munície. Zásobovanie Ukrajiny tak už takmer vyčerpalo pôvodný objem fondu, ktorý bol pred vojnou plánovaný na celé viacročné rozpočtové obdobie do roku 2027. Členské krajiny by na navýšenie mali prispieť pomernými čiastkami v závislosti od výkonu ich ekonomiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok