Španielske predsedníctvo v Rade EÚ bude naďalej podporovať Ukrajinu, chce pracovať na jednote

ta3 tasr
3.7.2023 07:38

Európska únia a španielske predsedníctvo v Rade EÚ sú odhodlaní vynaložiť všetko úsilie na podporu Ukrajiny a chcú pracovať pre európsku jednotu. V spoločnom vyhlásení zverejnenom po stretnutí v Madride to v nedeľu večer uviedli predseda španielskej vlády Pedro Sánchez a predseda Európskej rady Charles Michel.

Španielske predsedníctvo v Rade EÚ bude naďalej podporovať Ukrajinu, chce pracovať na jednote
AP Photo/Manu Fernandez

Von der Leyenová a Michel

Michel pricestoval do Madridu deň po Sánchezovej návšteve Kyjeva s cieľom vymeniť si názory na hlavné priority španielskeho šesťmesačného predsedníctva. V pondelok do Madridu pricestuje aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová spolu s kolégiom komisárov, ktorí sa stretnú s ministrami španielskej vlády.

Sánchez Michelovi povedal, že jeho krajina bude tvrdo pracovať na dosiahnutí pokroku vo všetkých oblastiach, no sústredí sa na štyri priority, ktorými sú reindustrializácia EÚ a jej strategická autonómia, pokrok v ekologickej transformácii, podpora väčšej sociálnej a ekonomickej spravodlivosti a posilnenie európskej jednoty.

Španielske predsedníctvo podľa Sáncheza navrhne EÚ strategickú víziu, ako pokračovať v napredovaní k tomuto cieľu do roku 2030. Detailnejšie by o tejto vízii mali rokovať šéfovia vlád a štátov na neformálnom summite v októbri v meste Granada.

Nový spojenci?

Sánchez chce zároveň využiť príležitosť, ktorú núka júlový proinvestične zameraný summit EÚ - CELAC v Bruseli, čiže stretnutie s lídrami juhoamerických a karibských krajín. Zdôraznil, že Európa potrebuje nových spojencov a Latinská Amerika a Karibik "môžu a mali by byť jednými z najdôležitejších".

Michel v tejto súvislosti povedal, že prvý bilaterálny sumit EÚ s krajinami tejto oblasti po ôsmich rokoch bude dobrou príležitosťou na prehĺbenie vzájomného partnerstva dvoch kontinentov v otázkach, akými sú zelená transformácia a hospodárska spolupráca.

Predseda španielskej vlády povedal, že počas sobotňajšej návštevy Kyjeva v prvý deň španielskeho predsedníctva chcel vyjadriť Ukrajincom symbolickú podporu a poukázať na konkrétne opatrenia na pomoc ukrajinskému ľudu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok