Nacionalisti a populisti sú v kurze. Vracia sa do Európy temnota z minulého storočia?

ta3/dp BBC
30.6.2023 09:31

Po tom, čo polícia v utorok zastrelila 17-ročného mladíka z francúzsko-alžírskej rodiny neďaleko Paríža, zadržiava dych, keďže sa nepokoje začali šíriť po celej krajine a vychádzajú z často sociálne zanedbávaných predmestí.

neonacisti extrémisti fašisti ilu 1140 px (TASR/Michal Svítok)
TASR/Michal Svítok

Podobné nepokoje vo Francúzsku však nie sú nevídané. Takýto pocit zmocnenia sa krajiny obyvatelia nemali od roku 2005, píše BBC.

Ťažiť môže krajná pravica

Zatiaľ čo sa prezident Macron viditeľne snaží dostať situáciu pod kontrolu, jeho politická nepriateľka z krajnej pravice – Marine Le Penová – s prísnym bezpečnostným a protiimigračným posolstvom, môže nakoniec v prieskumoch ťažiť.

Rozhliadnite sa práve teraz po Európe – na severe, juhu, východe a západe – a uvidíte krajne pravicové strany rôznych chutí – nostalgické, nacionalistické, populistické, ultrakonzervatívne s neofašistickými koreňmi a ďalšie, ktoré sa tešia výraznému oživeniu.

Po zničujúcej vojne v Európe v 20. storočí proti nacistom a fašistickému Taliansku mala väčšina voličov pocit, že by už nikdy nemala voliť extrémnu pravicu. To sa však postupne mení.

Nezaostáva ani tretia najväčšia ekonomika EÚ

Tretiu najväčšiu ekonomiku EÚ, Taliansko, vedie Giorgia Meloniová, šéfka strany s neofašistickými koreňmi. Vo Fínsku po troch mesiacoch diskusie nedávno vstúpili do koaličnej vlády krajne pravicoví nacionalisti - Strana Fínov. Vo Švédsku sú silne protiimigrační a antimultikultúrni Švédski demokrati druhou najväčšou stranou v parlamente a podporujú tam vládu pravicovej koalície.

V Grécku minulú nedeľu získali tri tvrdopravicové strany dostatok kresiel na vstup do parlamentu, zatiaľ čo v Španielsku kontroverzná nacionalistická Vox Party – prvá úspešná krajne pravicová strana v Španielsku od smrti fašistického diktátora Francisca Franca v roku 1975 – prekonala všetky očakávania v regionálnych voľbách. Hovorí sa o tom, že po národných voľbách, ktoré sa budú konať o tri týždne, možno vytvoria koaličnú vládu s konzervatívcami. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok