Odpad v Ružínskej priehrade je minulosťou. Cestovný ruch odštartovali preteky dračích lodí

ta3
2.7.2023 13:39

Cestovný ruch na Ružínskej priehrade sa predsa len podarilo rozbehnúť. Ešte nedávno tomu pritom veril iba málokto. V priehrade totiž boli desiatky ton odpadu a jej okolie skôr odpudzovalo, ako lákalo. Dnes je ale všetko inak.

O špinavej stoke už nemôže byť ani reči. Dobrovoľníci našli spôsob, ako odpad z osád zachytiť ešte predtým, ako vpláva do Ružínskej priehrady a vyčistili aj okolie. Prišiel čas začať aktívne rozvíjať turizmus. Jozef Kojecký, organizátor pretekov dračích lodí: "Toto je oslava vyčistenia Ružína, ktorá sa dva roky pripravovala."

"Veď ma počúvajte, už nemám hlas. A to je len prvá jazda. Včera bol tréning a už na ňom som vedel, že to asi hlasovo nevydržím," hovorí starosta Margecian Igor Petrik. Preteky dračích lodí zorganizovali na Ružíne s ambíciou dokázať, že cestovný ruch je pre tento región jedinečnou možnosťou. Súťažné posádky boli z okolitých obcí, samosprávneho kraja, ale aj zo zahraničia.

"No jasnéže máme stratégiu. Máme perfektne namakané telá. Pracovali sme na sebe celý rok," hovorí súťažiaca Jana Guľová. "Ideme utužiť celý tím, aby sme na budúci rok pravdepodobne už vyhrali," tvrdí súťažiaci Rudolf Leško. "Verím v silu našej posádky. Dnes to ideme tuto roztočiť. Myslím, že to bude zaujímavé," teší sa súťažiaci Marek Beluško.

Rastislav Trnka, predseda KSK: "A toto je len jedna časť celej tej mozaiky, ako by sme chceli rozvíjať cestovný ruch."

Preteky dračích lodí sú síce tento víkend na Ružíne najvýznamnejším podujatím, nemenej zaujímavé sú však aj nočné preteky na canoe, Margeciansky horský polmaratón či podujatie Bajkom okolo Ružína.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok