Ročne nimi prejdú tisíce ľudí. Zo starých podchodov v Trenčíne vznikli pouličné galérie

ta3
2.7.2023 12:56

Ročne nimi prejdú tisíce ľudí. Z niektorých trenčianskych podchodov sa po rokoch stali legendy. S každým sa spája iný príbeh. Väčšinou nevľúdne podchody postupne obnovujú a stávajú sa z nich pouličné galérie.

Jeden z najznámejších podchodov v Trenčíne je pod železničnou stanicou. Už roky tu zo stien opadáva obklad. Problémy sa ťahajú od začiatku výstavby takmer desať rokov. "No padá to všetko, fušerská robota," hodnotí obyvateľ Trenčína. Hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová: "Predpokladáme, že zhotoviteľ zvolil nevhodnú technológiu."

Obklad po reklamačných ťahaniciach síce zhotoviteľ opravil, problém sa ale objavil opäť. Keďže podchod už nie je v záruke, bremeno prevzala radnica. "Urobíme to však až v budúcom roku, pretože v rozpočte na to peniaze už nie sú. V každom prípade budeme stenu podchodu naďalej monitorovať," tvrdí Ságová.

Vlastný príbeh má aj frekventovaný podchod z centra Trenčína smerom k stanici. Pre zanedbaný výzor si zo strany ľudí vyslúžil prezývku najškaredší. Na obnovu čakal štyri roky. Radnica chcela pôvodne obnoviť tradičný predaj v stánkoch, s nájomcami sa však pre vysoké náklady nedohodli. A tak od zámeru upustili.

Poslanci nakoniec rozhodli, že to bude "obyčajný" podchod bez stánkov. Priestory vyčistia, vymaľujú a nanovo osvetlia. "Keď sme posúdili všetky parametre aj vlhkostné aj statické, rôzne, tak nám to vyšlo tak, že finančne je to naozaj nerentabilné," hodnotí Ságová.

Počas dvojmesačnej obnovy, ktorá bude stáť takmer sedemtisíc eur, budú môcť ľudia cez podchod chodiť. Pred poškodzovaním chránia priestor kamery. Ukážkovým podchodom je ten pod Hasičskou ulicou. Dve desiatky miestnych umelcov v ňom v rámci kultúrno-umeleckého festivalu vytvorili trvalú galériu.

Inciátor Fest Art Filip Ovádek: "Tento rok sme vymysleli vlastne v podchode koncept street galery." "Môžete tu nájsť od stretny grafity umelcov, až po dizajnérov tatérov, ktorí maľovali prvýkrát na stenu," tvrdí.

Fest Art vznikol pred šiestimi rokmi a jeho myšlienkou je zveľaďovanie zanedbaných priestranstiev. Umelci podobne skrášlili už viaceré zákutia Trenčína.

Témy: Trenčín

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok