SkyToll bude vyberať mýto na Slovensku zrejme aj v roku 2024, nemáme nový systém

ta3 ČTK
30.6.2023 14:22

Spoločnosť SkyToll z českej skupiny ITIS Holding bude vyberať mýto na Slovensku zrejme aj v budúcom roku. Vyplýva to z oznámenia štátneho správcu diaľnic NDS, ktorý krok zdôvodnil prieťahmi v tendri na nový mýtny systém.

kolóna autá diaľnica nehoda 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

SkyToll vyberá mýto na Slovensku od roku 2010, zmluva mu pôvodne mala skončiť už vlani. Bratislava ale kontrakt predĺžila, pretože nestihla dokončiť súťaž na nový mýtny systém, od ktorého si sľubuje zníženie prevádzkových nákladov. 

SkyToll pôvodnú zákazku na prevádzku mýtneho systému získal s najdrahšou ponukou, keď vo vtedajšej súťaži zostal po vylúčení ostatných záujemcov sám. Slovenský Najvyšší kontrolný úrad v minulosti upozornil, že takmer polovica z vybraného mýta v skúmanom období pripadla SkyTollu.

NDS oznámila, že informovala SkyToll o tom, že trvá na pokračovaní mýtnej zmluvy do konca roka 2024. Dodala, že tiež pracuje na zavedení európskej služby elektronického mýta (EETS), ktorá umožňuje platiť mýto vo viacerých krajinách na základe jednej palubnej jednotky a zmluvy s jedným poskytovateľom EETS.

Slovenský úrad pre dohľad na verejné zákazky ÚVO tento rok v máji zrušil už druhý výsledok tendra NDS na vybudovanie kľúčovej časti nového mýtneho systému, v ktorom podľa dostupných informácií opakovane uspel prevádzkovateľ mýtneho systému v Česku, spoločnosť CzechToll. Ten rovnako ako SkyToll patrí do skupiny ITIS Holding. 

CzechToll ponúkol NDS dodanie informačného systému vrátane päťročnej technologickej podpory zhruba za 13,8 milióna eur. O zákazku sa uchádzajú aj ďalší dvaja záujemcovia, ktorí žiadali viac peňazí ako CzechToll. Medzi nimi je aj konzorcium, ktorého členom je okrem iných jihlavská spoločnosť Optokon.

CzechToll tento rok v januári uviedol, že pre prípad úspechu v slovenskom tendri na vybudovanie kľúčovej časti nového mýtneho systému bude jeho subdodávateľom pri plnení zákazky aj SkyToll.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok