Inflácia v eurozóne klesla, je na najnižšej hodnote od vlaňajšieho januára

ta3 ČTK
30.6.2023 11:19

Miera inflácie v eurozóne v júni klesla o šesť desatín bodu na 5,5 percenta. Vo svojom rýchlom odhade to uviedol štatistický úrad Eurostat. Je to výraznejší pokles, než sa čakalo, a zároveň najnižšia hodnota od vlaňajšieho januára.

ECB Európska centrálna banka odvod ekonomika 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Najviac sa zvýšili ceny v kategórii potraviny, alkohol a tabak, kde medziročný rast dosiahol 11,7 percenta. Je to ale spomalenie tempa z 12,5 percenta v máji. Analytici predpokladali, že inflácia klesne na 5,6 percenta. V rýchlom odhade nie sú dáta za tie členské krajiny Európskej únie, ktoré nie sú zároveň v eurozóne. Túto širšiu štatistiku zverejní Eurostat v druhej polovici júla.

Druhý najvýznamnejší vplyv na infláciu mal v júni neenergetický priemyselný tovar, kde ceny vzrástli medziročne o 5,5 percenta oproti rastu o 5,8 percenta v máji. Rast cien služieb naopak zrýchlil na 5,4 percenta z májových piatich percent. Ceny energií sa medziročne znížili o 5,6 percenta, a nadviazali tak na májový pokles o 1,8 percenta.

Z dvadsiatich krajín eurozóny má najvyššiu júnovú infláciu Slovensko, kde predstavovala 11,3 percenta. Znížila sa tak z májovej hodnoty 12,3 percenta. Slovensko je zároveň jedinou krajinou eurozóny, ktorá má dvojcifernú infláciu. Výrazne nižšia už je inflácia aj v pobaltských krajinách, kde vlani patrila k najvyšším z krajín, ktoré platia eurom. Najnižšiu infláciu v eurozóne v júni malo Luxembursko, a to jedno percento. V Belgicku av Španielsku ročná miera inflácie predstavovala zhodne 1,6 percenta.

Európska centrálna banka (ECB) v snahe bojovať s vysokou infláciou od vlaňajška zvyšuje základné úrokové sadzby. Depozitná sadzba je teraz na 3,50 percenta, hlavná sadzba pre refinančné operácie potom na 4,00 percenta. Niekoľko činiteľov ECB dalo v posledných týždňoch najavo, že centrálna banka bude vo zvyšovaní úrokových sadzieb ešte pokračovať, aby infláciu dostala čo najrýchlejšie k svojmu dvojpercentnému cieľu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok