Požiare, rabovanie a ohňostroje. Francúzsko zažilo ďalšiu noc plnú chaosu a výtržníctva

ta3 TASR ČTK
30.6.2023 07:03

Polícia vo Francúzsku zadržala 667 ľudí pri tretej noci výtržností a chaosu po smrtiacom zákroku francúzskych bezpečnostných zložiek. Uvádzajú to agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na ministra vnútra Geralda Darmanina. Prezident Emmanuel Macron pre nepokoje zvolal zasadnutie medzirezortného krízového štábu.

Nepokoje v krajine spôsobila utorková smrť 17-ročného mladíka, ktorého polícia zastrelila pri cestnej kontrole. Situácia bola v noci na piatok najhoršia najmä v Paríži. Požiare ale hlásili aj úrady v severofrancúzskom Lille a incidenty polícia zaznamenala po celej krajine.

"Naši policajti, žandári a hasiči včera v noci opäť statočne čelili nebývalému násiliu. V súlade s mojimi jednoznačnými pokynmi vykonali 667 zatknutí," uviedol v piatok ráno francúzsky minister vnútra na twitteri. Francúzsky prezident Emmanuel Macron na skoré popoludnie zvolal už druhé rokovanie medzirezortného krízového štábu, možno kvôli nemu skráti svoj dnešný pobyt na summite EÚ v Bruseli.

Najmä mladí Francúzi vyšli do ulíc po tom, čo polícia v utorok pri cestnej kontrole zastrelila 17-ročného mladíka. Okolo 3:00 bolo po celej krajine zatknutých 421 ľudí, z ktorých väčšina mala od 14 do 18 rokov, uviedla kancelária ministra vnútra. Bezpečnostné zložky sa teraz podľa správy citovanej policajným zdrojom AFP obávajú, že sa násilie počas niekoľkých nasledujúcich nocí stane "plošným".

V Paríži na ulici Rivoli, ktorá vedie k múzeu Louvre, ľudia vyrabovali niekoľko obchodov a ďalšie zapálili. Požiare, rabovanie a ohňostroje sprevádzali v noci obyvateľov nielen v centre, ale aj na väčšine predmestí, kde zábavnou pyrotechnikou strieľali ľudia na policajtov a zapaľovali všetko od košov cez autá po autobusy.

Pernú noc zažili hasiči v Lille

Najmenej tri mestá podľa AFP zaviedli v rôznych podobách zákaz nočného vychádzania niekoľko nasledujúcich dní. Pernú noc zažili hasiči v Lille, ktorí sa presúvali od jedného požiaru k druhému. Plamene zachvátili obchody, domy, kancelárie, radnice či divadlo, ale aj niekoľko základná škola, ľudia – najmä "veľmi mladí" tiež vo veľkom rabovali obchody a supermarkety, uviedli miestne úrady.

Polícia prípady nezvláda

"Incidentov sme zaznamenali po celom Francúzsku, ale situácia v regióne Île-de-France a v Paríži bola mimoriadne napätá, polícia nebola schopná vzhľadom na veľký počet prípadov všetko zvládnuť," povedal AFP vysoko postavený policajný zdroj. Iný anonymný zdroj z francúzskeho kabinetu uviedol, že násilností bolo menej, než sa očakávalo, s výnimkou Nanterre, odkiaľ mladík zastrelený políciou pochádzal.

Sedemnásťročný Nahel prišiel o život v utorok ráno krátko po tom, čo ho polícia zastavila pri riadení vozidla. Keď odmietol poslúchnuť jej výzvu a znovu sa rozbehol, jeden z policajtov po ňom z bezprostrednej blízkosti vystrelil. Mladý muž, ktorý má severoafrické korene, zraneniu krátko potom podľahol.

Video streľby sa rýchlo rozšírilo na sociálnych sieťach a Francúzov hlboko šokovalo, napísala agentúra AP. Nahelova rodina a jej právni zástupcovia síce priamo nepovedali, že incident súvisel s ich etnickou príslušnosťou, najväčší vplyv ale napriek tomu mal najmä v prisťahovaleckých štvrtiach. 

Deti miestnych obyvateľov, ktoré sú už narodené vo Francúzsku, sa sťažujú, že sú vystavené častejším policajným kontrolám, ako bieli Francúzi či obyvatelia bohatších oblastí. Správanie polície kritizujú aj ľudskoprávne skupiny a aktivisti bojujúci proti systematickému rasizmu.

Situáciu vo Francúzsku sledovala aj naša zahraničná redaktorka Eliška Trpíšková:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok