FOTO: Francúzsko sa zmieta v nepokojoch. Prestane jazdiť verejná doprava, zasahujú tisíce policajtov

ta3 tasr čtk
29.6.2023 10:25

Francúzska prokuratúra obvinila z úmyselného zabitia obvinila policajta, ktorý v utorok zastrelil 17-ročného mladíka, napísala agentúra Reuters. Incident vyvolal v krajine nepokoje a násilnosti, a ešte viac posilnil dlhodobé sťažnosti na policajné násilie a systematický rasizmus bezpečnostných síl v krajine.

Policajt priznal, že vystrelil

"Verejný štátny žalobca dospel k záveru, že neboli splnené podmienky pre legálne použitie zbrane," vyhlásil na tlačovej konferencii prokurátor Pascal Prache.

Na videu, ktoré koluje na sociálnych sieťach a agentúra Reuters overila jeho pravosť, je vidieť, ako dvaja policajti stoja vedľa vozidla Mercedes AMG a jeden z nich zblízka strieľa na mladistvého vodiča, ktorý sa snaží odísť. Mladík, ktorého správy identifikujú len menom Nahel M., krátko po tom na následky zranení zomrel.

Policajt priznal, že vystrelil smrtiacu ranu, a vyšetrovateľom povedal, že chcel zabrániť automobilovej naháňačke. Obával sa vraj, že by mohol byť zranený on alebo iná osoba po tom, čo sa mladík údajne dopustil niekoľkých dopravných priestupkov.

Policajtov advokát Laurent-Franck Liénard povedal agentúre AFP, že je odhodlaný preukázať, že jeho klient konal v medziach zákona. "Dnes išiel môj klient do väzenia za to, že vystrelil zo zbrane, ktorú mu dal štát na zaistenie bezpečnosti vlastnej a jeho spoluobčanov. Rozhodnutie súdu chceme napadnúť a bojovať proti nemu všetkými právnymi prostriedkami, akonáhle sa zmierni politický tlak a nepokoje v uliciach," povedal Liénard.

Prokurátor z Nanterre uviedol, že Nahel bol polícii známy tým, že už predtým nerešpektoval príkazy na zastavenie. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyhlásil, že streľba je neodpustiteľná.

Doprava bude obmedzená

Francúzska vláda je odhodlaná obnoviť poriadok po dvoch nociach nepokojov. Okrem výrazného posilnenia počtu policajtov a žandárov v uliciach metropoly a ďalších miest prestane vo štvrtok večer o 21. hodine SELČ jazdiť v Paríži verejná doprava. Toto rozhodnutie nepochybne zasiahne značný počet cestujúcich v hlavnom meste a na jeho predmestiach, informovala agentúra AP.

"Naša doprava nie je terčom pre násilníkov a vandalov!" napísala na Twitteri Valérie Pécresseová, šéfka regiónu Ile-de-France, ktorý obklopuje Paríž. Francúzska vláda už skôr oznámila, že do ulíc vyšle 40-tisíc policajtov, ktorí budú postupovať s nulovou toleranciou vo štvrtiach, kde počas uplynulých nocí protestujúci zapálili budovy a vozidlá.

Prečo protestujú?

Násilné protesty vyvolala smrť 17-ročného mladíka počas dopravnej kontroly. Tínedžera úrady identifikovali len ako Nahela M. Policajt ho strelil do hrude z bezprostrednej blízkosti, keď mladíka v utorok ráno zastavili pre dopravný priestupok. Jeho smrť rozprúdila vo Francúzsku diskusiu o správaní sa policajtov k ľudom žijúcim v chudobných štvrtiach a predovšetkým k príslušníkom národnostných menšín, ktoré dlhodobo kritizujú ľudskoprávne skupiny.

K stretom medzi políciou a demonštrantmi prišlo už aj predchádzajúcu noc a hoci situácia vyzerala v stredu večer v okolí Paríža pokojne, nepokoje prepukli v iných mestách vrátane Toulouse, Dijonu a Lyonu. Neskôr po polnoci prerástli protesty do nepokojov aj v okolí Paríža, kde zasahovalo vyše 2000 policajtov.

Matka usmrteného mladíka zvolala pochod na počesť svojho jediného dieťaťa na štvrtok poobede v mestečku Nanterre na predmestí Paríža, kde prišlo k incidentu.

Reakcia Macrona

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok označil nočné výtržnosti, ktoré vyvolalo usmrtenie tínedžera pri policajnej dopravnej kontrole, za "neospravedlniteľné". V niektorých mestách ľudia podpaľovali autá a budovy.

"Posledné hodiny boli poznačené scénami násilia proti policajným staniciam, ale aj školám a radniciam... proti inštitúciám a republike," povedal Macron na krízovom stretnutí s niektorými ministrami, ktoré zvolal v dôsledku nepokojov.

"Takéto (útoky) sú absolútne neospravedlniteľné," dodal. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin vo štvrtok oznámil, že francúzske bezpečnostné zložky počas druhej noci nepokojov v poradí zadržali 150 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok