Stoltenberg ostáva šéfom NATO. Členské štáty sa dohodli, že jeho mandát sa predĺži

ta3 tasr
29.6.2023 20:15

Členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) sa dohodli, že predĺžia mandát súčasného generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga o jeden rok. Oficiálne vyhlásenie bude zverejnené budúci týždeň. Pre agentúru AFP to povedali viacerí diplomati.

Stoltenberg ostáva šéfom NATO. Členské štáty sa dohodli, že jeho mandát sa predĺži
TASR/AP

Druhé predĺženie mandátu

Bývalý nórsky premiér Stoltenberg je na čele NATO od roku 2014, pričom jeho funkčné obdobie už bolo o rok predĺžené. Krajiny Aliancie sa tak dohodli vo svetle ruskej invázie na Ukrajinu. Mandát Stoltenbergovi skončí v októbri.

Viacerí diplomati pre AFP potvrdili, že 31 štátov NATO sa dohodlo na predĺžení mandátu 64-ročného Stoltenberga o ďalší rok. Nového vhodného kandidáta sa totiž pred summitom NATO vo Vilniuse, ktorý sa bude konať na začiatku júna, nepodarilo nájsť. Viacero možných kandidátov z diskusie o Stoltenbergovom nástupcovi vypadlo. Ide napríklad o dánsku premiérku Mette Frederiksenovú či britského ministra obrany Bena Wallacea.

Veľvyslankyňa USA pri NATO Julienne Smithová dohodu o predĺžení Stoltenbergovho mandátu zatiaľ nepotvrdila. Novinárom však povedala, že oznámenie o budúcom generálnom tajomníkovi NATO sa uskutoční "v najbližších dňoch". Dodala, že predĺženie mandátu Stoltenberga je "jednou z možností".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok