Britský minister obrany šéfom NATO? To sa nestane, USA chcú Stoltenberga, povedal Wallace

ta3 ČTK
22.6.2023 07:55

Britský minister obrany Ben Wallace uviedol, že neočakáva, že by sa stal budúcim šéfom NATO. V rozhovore s časopisom The Economist povedal, že "sa to nestane". Dodal, že si myslí, že Spojené štáty chcú vo funkcii ešte ďalší rok ponechať súčasného generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga.

Britský minister obrany šéfom NATO? To sa nestane, USA chcú Stoltenberga, povedal Wallace
TASR/AP

Súčasný šéf NATO Stoltenberg má vo svojej funkcii skončiť po deviatich rokoch v septembri. Ako už predtým informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z diplomacie, jednou z vážnych kandidátok na funkciu mala byť dánska premiérka Mette Frederiksenová. 

Má veľké politické skúsenosti a navyše mnoho členských štátov si praje, aby na čele aliancie prvýkrát stála žena. Frederiksenová ale na začiatku júna uviedla, že sa o najvyšší post v Severoatlantickej alianci neuchádza.

K ďalším vážnym kandidátom na šéfa NATO má patriť práve britský minister obrany Ben Wallace a šanca má podľa tlače aj estónska premiérka Kaja Kallasová. O Stoltenbergovom nástupcovi budú krajiny zrejme rokovať na júlovom summite NATO vo Vilniuse.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok