Spojené štáty v horúcom pekle. Extrémne teplá sa striedajú s dymom, toto sa deje za oceánom

ta3/Lenka Klobučníková, The Washington Post
1.7.2023 00:00

Na USA útočia nebezpečné horúčavy. Ľuďom spôsobujú najmä problémy s dýchaním. Podľa Washington Postu zahalil oblasť Veľkých jazier hustý dym z kanadských lesných požiarov. Hrozilo, že prvýkrát v tomto roku zasiahnu Kaliforniu pekelné teploty.

Spojené štáty v horúcom pekle. Extrémne teplá sa striedajú s dymom, toto sa deje za oceánom
TASR/AP

Najhoršia kvalita ovzdušia na svete

Kanadské požiare chrlia dym, ktorý sa valí na juh a zahaľuje Stredozápad v toxickom opare, a to rovnako ako začiatkom tohto mesiaca pozdĺž východného pobrežia. Pre sedemnásť štátov s takmer tretinou populácie USA platí výstraha pred kvalitou ovzdušia, píše ďalej The Washington Post.

Do top trojky za tento týždeň patrili mestá Detroit, Chicago a Minneapolis, ktoré mali najhoršiu kvalitu ovzdušia na svete, uvádza IQAir. Meteorológ Tim McGill na Twitteri dokonca napísal, že "Chicago konečne skĺzne z veľmi nezdravej úrovne kvality ovzdušia na nezdravú. V priebehu dňa by sa mala kvalita ovzdušia zlepšiť. Podľa predpovedí sa v piatok a tento víkend presunie do mierneho pásma." 

Meteorológ Tim McGill taktiež zazdieľal mapu, na ktorej vyznačil oblasť v štáte Wisconsin, 
ktorú najviac zasiahol nebezpečný dym.

Nižšie si môžete pozrieť krátke video zachytávajúce povrchový dym v oblasti štátu Washington. Je to experimentálny model HRRR-Smoke, ktorý využívajú meteorológovia, ale aj iní odborníci na zistenie integrovaného dymu, povrchového dymu či na detekciu požiaru (Pre zobrazenie mapy kliknite sem).

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok