Spojené štáty v horúcom pekle. Extrémne teplá sa striedajú s dymom, toto sa deje za oceánom

ta3/Lenka Klobučníková, The Washington Post
1.7.2023 00:00

Na USA útočia nebezpečné horúčavy. Ľuďom spôsobujú najmä problémy s dýchaním. Podľa Washington Postu zahalil oblasť Veľkých jazier hustý dym z kanadských lesných požiarov. Hrozilo, že prvýkrát v tomto roku zasiahnu Kaliforniu pekelné teploty.

Spojené štáty v horúcom pekle. Extrémne teplá sa striedajú s dymom, toto sa deje za oceánom
TASR/AP

Teplo a dym

Vedci tvrdia, že klimatické zmeny pomohli k formovaniu poveternostných podmienok, ktoré spôsobujú nešťastia a ohrozujú životy od Mexika po Kanadu. Extrémne teplá sa striedajú s dymom, píše web amerického denníka. "Zlá kvalita ovzdušia v dôsledku dymu z kanadských lesných požiarov bude pokračovať," napísala vo štvrtok na Twitteri Národná meteorologická služba v Chicagu. "Každý by sa mal vyhýbať dlhodobým vonkajším aktivitám a tí s chronickými dýchacími problémami by mali zostať doma, ak je to možné," vyzvala.

Na juhu úradovali horúčavy, no väčšina zvyšku krajiny prečkávala zlú kvalitu ovzdušia kvôli hustému dymu z lesných požiarov, ktorý sa valil z Kanady. Výstrahy týkajúce sa kvality ovzdušia, ktorá súvisela s dymom, boli v platnosti pre časti približne 17 štátov. Žije v nich takmer tretina populácie USA, píše denník.

Na stránke Climate Central sa uvádza, že od roku 1950 sa letná ekvivalentná teplota zvýšila trikrát viac ako letná teplota vzduchu v Spojených štátoch. Chicago počas tohto obdobia zaznamenalo ekvivalentný nárast teploty o 5 až 6 stupňov.

Teploty vo Washingtone od r. 1950 - suché horúčavy Climate Central
Teploty vo Washingtone od r. 1950 - vlhké horúčavy Climate Central

Nebezpečný dym sa dostal aj do New Yorku, píše the New York Times. Po tom, čo bol štát vystavený toxickým oparom z ohňa a síry, úradníci opäť varovali obyvateľov pred znečisteným ovzduším. Obavy o verejné zdravie ale pretrvávajú, najmä v severnej časti štátu New York.

Socha slobody a mesto New York v dyme TASR/AP
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok