Kiska sa postavil pred súd: Miesto mňa by mali byť súdení Fico, Kaliňák, Bödör a Gašpar

ta3 TASR
29.6.2023 07:15

Proces s bývalým slovenským prezidentom Andrejom Kiskom v kauze jeho firmy KTAG bude na Okresnom súde v Poprade pokračovať v piatok 30. júna. Pojednávanie prerušili po Kiskovom výsluchu, ktorý rovnako ako spoluobžalovaný konateľ spoločnosti Eduard Klučkovský vinu poprel. Kauza súvisí s podozreniami z daňového podvodu.

Eduard Klučkovský potvrdil, že na základe exkluzívnej zmluvy firma realizovala Kiskovu propagáciu bez ohľadu na plánovanú prezidentskú kampaň. V súvislosti s jeho vydavateľskou a prednáškovou činnosťou mal za to, že sa môžu do účtovníctva i daňových priznaní uvádzať náklady spoločnosti súvisiace s jeho propagáciou. Výnosy z činnosti podľa neho podliehali zákonu o DPH a spoločnosť KTAG vyfakturovala a odviedla plnú výšku DPH. Dodal, že exkluzívnu zmluvu podpísali v roku 2011 ešte pred začiatkom prezidentskej kampane a je stále platná, aj po skončení sa mandátu.

Kiska počas výsluchu uviedol, že v kauze doposiaľ nikto nespochybnil náklady, výnosy ani spôsob účtovania firmy KTAG a nesúhlasí s tvrdeniami obžaloby. Vďaka tomu, že pôsobil vo viacerých slovenských i zahraničných firmách, získal ocenenie manažér roka a vybudoval niekoľko obchodných značiek, prejavili podľa neho viaceré firmy záujem o jeho prednáškovú činnosť.

Viac ako 155-tisíc eur

"Na tento zámer som využil a uzatvoril zmluvu so spoločnosťou KTAG, ktorú vlastním s bratom. Tá znášala všetky výdavky a zároveň prijímala všetky výnosy z mojej prednáškovej a vydavateľskej činnosti," objasnil Kiska s tým, že ekonomický prospech mala firma ako jediná. Potvrdil, že po rozhodnutí kandidovať na prezidenta spojil kampaň so svojou prezentáciou. Všetky nasledovné propagačné činnosti podľa neho posilnili obchodné meno, kredit jeho prednášok i výnosy spoločnosti KTAG, ktorá mala z činnosti ako jediná ekonomický prospech.

Krajský prokurátor odmietol pred novinármi komentovať priebeh súdneho pojednávania. V úvode okrem iného uviedol, že spoločnosť KTAG zahrnula do účtovníctva aj doklady, ktoré neboli predmetom jej podnikateľskej činnosti a týkali sa výdavkov na Kiskovu predvolebnú kampaň.

Prípad súvisí s podozreniami z neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou v celkovej výške viac ako 155 000 eur. Bývalý prezident spolu s konateľom čelí obžalobe pre pokračovací zločin daňového podvodu. Podľa obhajcu Petra Kubinu však nie je preukázané, že ho obžalovaní spáchali.

"Maximálne, čo sa stalo, bol daňový omyl alebo nesprávny postup, čo obžalovaní aj uznali v priebehu daňového konania a nesúdili sa s daňovým úradom. To však v sebe nemá element podvodu, pretože všetky čísla, zmluvy a faktúry boli reálne," objasnil s tým, že skutkový stav nepovažujú za sporný, avšak podľa nich nie je trestným činom. "Jediné sporné sú tvrdenia, či tieto plnenia boli ekonomicky využiteľné v prospech spoločnosti KTAG, to je jadro sporu," uzavrel obhajca.

Súdny spis má približne 6000 strán, súd vypočuje aj niekoľkých svedkov, znalcov, prečíta desiatky svedeckých výpovedí a listinné dôkazy.

Harabin narobil rozruch

Malý rozruch na pojednávaní spôsobil Štefan Harabin. Počas výpovede Eduarda Kučkovského sa postavil a sudkyňu upozornil na to, že videl, ako istá osoba z pojednávacej miestnosti posiela správy exprezidentovi Kiskovi čakajúcemu na svoju výpoveď na chodbe. Kiskov advokát Peter Kubina požiadal o vykázanie Harabina, ku ktorému však napokon nedošlo.

Fico odmieta, že by Kiskova kauza mala niečo spoločné s menovaním šéfa Ústavného súdu. "Jasné, že to tak nebolo," odpovedal na štvrtkovej tlačovej konferencii na otázku, či mal ponúknuť Kiskovi, že nebude stíhaný v tejto veci, ak ho vymenuje. "Keď v tejto atmosfére nenávisti voči Smeru, čo predvádza polícia a prokuratúra, dotiahli Kisku pred súd a obžalovali ho, tak to musí byť čisté ako božie oko," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok