V daňovej kauze Kiskovej spoločnosti KTAG padli dva rozsudky. Obvinení dostali podmienečné tresty

ta3 TASR
16.1.2023 18:13

Okresný súd v Poprade v pondelok schválil dohodu o vine a treste medzi dvoma obvinenými a prešovskou krajskou prokuratúrou v daňovej kauze exprezidenta Andreja Kisku a jeho spoločnosti KTAG. Mužov uznal za vinných zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva formou spolupáchateľstva a uložil im podmienečné tresty. Rozsudok je právoplatný. Informovala o tom hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

Členovia drogového gangu z okolia Serede dostali nepodmienečné tresty, rozhodol Špecializovaný trestný súd
TASR/František Iván (ilu.)

"Obvineným bol uložený trest odňatia slobody - v prípade prvého obvineného v trvaní dvoch rokov s podmienečným odkladom výkonu uloženého trestu s určenou skúšobnou dobou dvoch rokov a šiestich mesiacov a v prípade druhého obvineného v trvaní dvoch rokov s podmienečným odkladom výkonu uloženého trestu s určenou skúšobnou dobou dvoch rokov," povedala Petrufová s tým, že poškodený bol zároveň s nárokom na náhradu škody odkázaný na civilné konanie.

Obvinení podľa jej slov zverejnili od ďalšej osoby prevzaté dokumenty a listiny týkajúce sa spoločnosti KTAG, s. r. o., so sídlom v Poprade. Jedným z obvinených boli naskenované a prostredníctvom anonymných e-mailov doručené médiám a ich zamestnancom. Tým obvinení vyzradili skutočnosti tvoriace obsah daňového tajomstva týkajúceho sa spoločnosti KTAG, s. r. o., ktoré neboli verejne prístupné a boli zistené Daňovým úradom Prešov, pobočka Poprad, pri správe daní. "Spoločným konaním úmyselne vyzradili daňové tajomstvo nepovolaným osobám a taký čin spáchali z osobitného motívu - na objednávku," dodala Petrufová.

 V daňovej kauze exprezidenta Andreja Kisku v apríli minulého roka prokurátor krajskej prokuratúry podal obžalobu. Kauza súvisí so zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami. Trestný čin exprezident dlhodobo odmieta a videl za ním pomstu expremiéra a predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica. Kiska tiež argumentoval tým, že obvinenie voči nemu vzniesol až tretí vyšetrovateľ po tom, ako dvaja nevideli spáchanie trestného činu. Fico v minulosti reagoval, že platí prezumpcia neviny a rozhodnúť majú súdy.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok