Prigožin mieril vysoko. Podľa pôvodného plánu chcel zajať Šojgua a Gerasimova

ta3 tasr
28.6.2023 15:56

Pôvodný plán šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina ešte pred jeho víkendovým pokusom o ozbrojenú vzburu v Rusku bol vziať do zajatia ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Podľa denníka The Wall Street Journal to uviedli americké spravodajské zdroje.

Vagnerovci verbujú nových členov na stredných školách, tvrdí britské ministerstvo obrany
TASR/AP

Zmena plánu

Šéf vagnerovcov oboch vedúcich predstaviteľov ruskej armády zamýšľal zajať už pri ich plánovanej návšteve ruského regiónu susediaceho s Ukrajinou. O jeho zámere sa ale podľa zdrojov WSJ dozvedela ruská tajná služba FSB a Prigožin bol nútený plán pozmeniť a urýchliť ho, čo by mohlo byť jednou z príčin, prečo nakoniec po 36 hodinách zlyhal. Jednotky vagnerovcov na Prigožinov pokyn za ten čas obsadili mesto Rostov na Done, niekoľko vojenských budov a prešli niekoľko sto kilometrov cesty smerom k Moskve.

Veliteľ ruskej národnej gardy Viktor Zolotov o plánovanej vzbure vedel dopredu tiež. "Konkrétne informácie o prípravách povstania, ktoré sa malo začať medzi 22. a 25. júnom, unikli z Prigožinovho tábora," povedal v utorok Zolotov ruskej štátnej televízii, píše WSJ. Západné rozviedky sa o plánoch údajne dozvedeli z elektronickej komunikácie a cez analýzu satelitných snímok. Západní spravodajcovia sa vtedy domnievali, že Prigožinov pôvodný plán má solídnu šancu na úspech, ale zlyhal po tom, čo bolo jeho sprisahanie prezradené a on bol nútený vymyslieť alternatívny postup.

Surovikin zradcom?

Americké médiá s odvolaním sa na spravodajské zdroje tiež informovali, že Prigožin o svojich zámeroch vopred priamo informoval ruského generála Sergeja Surovikina. To dnes poprel hovorca Kremľa Dmitrij Peskov: "Ohľadom týchto udalostí teraz bude veľa špekulácií a klepov. Toto je prípad jedného z nich."

O zákulisnom vyjednávaní medzi Prigožinom a ruskými činiteľmi nie je veľa informácií, ťahanie vagnerovcov na Moskvu však skončilo po tom, čo bieloruský líder Alexander Lukašenko oznámil, že s Prigožinom uzavrel dohodu. V utorok ruské ministerstvo obrany informovalo, že agnerova súkromná vojenská spoločnosť odovzdá svoju techniku ruskej armáde a Lukešenko potvrdil špekulácie, že Prigožin sa nachádza v Bielorusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok