Zradil Kremeľ? Vysoko postavený ruský generál mal dopredu vedieť o vzbure vagnerovcov

ta3 ČTK
28.6.2023 07:05

Vysoko postavený ruský generál Sergej Surovikin podľa denníka The New York Times dopredu vedel o chystanej vzbure Vagnerovej skupiny. USA sa teraz snažia zistiť, či ju tento bývalý veliteľ ruských jednotiek nasadených na Ukrajine pomáhal aj plánovať.

Denník svoje tvrdenie opiera o vyjadrenie amerických činiteľov, ktorí majú k dispozícii spravodajské informácie o víkendovej revolte, pri ktorej vagnerovci obsadili Rostov na Done na juhozápade Ruska a postupovali aj na Moskvu.

Boli zapojení aj ďalší? 

Informácie o tom, že Surovikin vedel, čo sa chystá, podľa NYT vedie k otázkam, akú podporu vagnerovci a ich šéf Jevgenij Prigožin vo vnútri vedenia ruskej armády mali. Americkí činitelia tvrdia, že existujú náznaky, že aj ďalší ruskí generáli mohli podporovať snahu Prigožina vynútiť si zmenu na čele ministerstva obrany a generálneho štábu.

Ruský prezident Vladimir Putin sa teraz podľa amerických činiteľov musí rozhodnúť, či verí tomu, že Surovikin skutočne Prigožinovi pomáhal, a ako v takom prípade reagovať.

Surovikin bol veliteľom ruských jednotiek nasadených na Ukrajine do januára, kým ho vystriedal náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. Surovikin bol vtedy menovaný jeho zástupcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok