Najväčším nebezpečím pre Rusko je Putinov režim, uviedol Navaľnyj po vzbure

ta3 ČTK
27.6.2023 20:50

Najväčšie nebezpečenstvo pre Rusko predstavuje režim prezidenta Vladimira Putina, ktorý priviedol krajinu na pokraj občianskej vojny, uviedol uväznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v komentári k nedotiahnutej víkendovej vzbure ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij. "Ani Západ, ani opozícia nezostreľovali ruské vrtuľníky nad Ruskom," uviedol v ironickej narážke na propagandu Kremľa a zdôraznil, že akékoľvek prevzatie moci po Putinovom páde musí byť viazané na slobodné voľby.

Najväčším nebezpečím pre Rusko je Putinov režim, uviedol Navaľnyj po vzbure
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

"Pre Rusko nie je väčšia hrozba ako Putinov režim," napísal Navaľnyj na Twitteri. "Putinov režim je pre krajinu tak nebezpečný, že aj jeho nevyhnutné zrútenie by vyvolalo hrozbu občianskej vojny," dodal. Navaľnyj pripomenul, že Putin osobne omilostnil všetkých trestancov z radov wagnerovcov, ktorí cez víkend tiahli na Moskvu s cieľom zavraždiť ministra obrany, ktorým je Prigožinov rival Sergej Šojgu. Ako Prigožin, tak Šojgu boli až doteraz pokladaní za Putinových mužov.

"Teraz už iste rozumieme, že svorka Putinových priaznivcov je pripravená v každej chvíli rozpútať vojnu všetkých proti všetkým," podotkol opozičník. "Preto je pre nás všetkých zásadné mať na pamäti, že akékoľvek odovzdanie moci po Putinovi musí byť viazané na slobodné voľby," zdôraznil Navaľnyj.

Upozornil tiež, že vo chvíli, keď vojenské kolóny žoldnierov boli na ceste zmocniť sa Moskvy, "nikto sa nepostavil na Putinovu obranu, ľud sa okolo neho nezomkol". Síce sa nevie, ako populárny je Prigožin a jeho myšlienky, "ale je pravdepodobné, že Putin je ešte menej obľúbený, prinajmenšom v bojových jednotkách"

"Skutočnosť, že Putinova vojna môže zničiť a rozložiť Rusko, už nie je dramatickým zvolaním," usúdil opozičný predák s odkazom na ruskú agresiu voči Ukrajine. "Už je to zrejmé, ale napriek tomu je to potrebné opakovať stále dookola: Nie je to demokracia, ľudské práva a parlamentarizmus, čo oslabuje režim a vedú k nepokojom. Sú to diktátori a usurpácia moci, ktoré vedú k nepokojom, slabej vláde a chaosu. Vždy tomu tak bolo," zdôraznil na záver.

Opozičný predák je vnímaný ako najvýraznejší kritik Putinovho režimu a skoršie odsúdenie aj nové obvinenia odmieta ako vykonštruované z politických dôvodov. Navaľnyj obviňuje vládcu Kremľa z toho, že sa ho pokúsil umlčať aj odprevadiť zo sveta otravou bojovou látkou zo skupiny novičok, z ktorej ho vyliečili v berlínskej nemocnici. Kremeľ tieto obvinenia odmieta a popiera, že k otrave došlo, hoci ju potvrdili západní experti. 

Navaľnyj v utorkových zverejnených tweetoch pripomenul, že od začiatku júna už vo svojej cele ani nemôže počúvať rozhlas, a tak o tom, čo sa cez víkend dialo, sa dozvedel až na súde, pred ktorým stojí kvôli novým obvineniam z extrémizmu. Zatiaľ čo sa dozvedal o dobytí Rostova na Done, o zostrelení vrtuľníkov, ťahaní kolón na Moskvu s cieľom "zabiť toho bastarda" Šojgua a o tom, že pri rieke Oka zaujali pozície ruskí vojaci, aby bránili Moskvu pred inými ruskými vojakmi, obžaloba pokračovala, že založil extrémistickú organizáciu, teda Fond boja proti korupcii, aby násilím zvrhol prezidenta Putina. A celú dobu vraj márne čakal, že prokurátorka vyprskne smiechom: "To bol žart! Navaľnyj, mal si vidieť svoju tvár!" "Ale zostala úplne vážna," dodal väznený opozičník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok