Lietadlo, ktoré je v sankčných dokumentoch spájané s Prigožinom, pristálo v Bielorusku

ta3 TASR
27.6.2023 11:22

Lietadlo, ktoré je v amerických sankčných dokumentoch spájané so zakladateľov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom, letelo v utorok z Ruska do Bieloruska. Nie je však jasné, kto bol na jeho palube, informuje denník the Guardian.

Lietadlo, ktoré je v sankčných dokumentoch spájané s Prigožinom, pristálo v Bielorusku
TASR/AP

Lietadlo typu Embraer Legacy 600 registrované v Rusku podľa údajov webového portálu Flightradar24 do Bieloruska letelo v utorok ráno, uvádza agentúra Reuters. Identifikačné kódy tohto stroja sa zhodovali s kódmi lietadla, ktoré Spojené štáty spojili so spoločnosťou Autolex Transport. Tú americké úrady spájajú práve s Prigožinom.

Informácie zo sociálnych sieťach uvádzajú, že lietadlo letelo z ruského Rostova nad Donom a v Bielorusku pristálo neďaleko Minska. Prigožin sa pokúsil počas víkendu pomocou svojich jednotiek zvrhnúť ruské vojenské velenie.  

Zmocnili sa mesta Rostov nad Donom na juhu Ruska a vydali sa smerom k Moskvu. Prigožin v piatok obvinil ruskú armádu z raketového útoku na tábory jeho bojovníkov.

V sobotu večer sa však situácia upokojila, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do táborov na Ukrajine. Ukončenie krízy sprostredkoval bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Kremeľ následne uviedol, že Prigožin sa má presunúť do Bieloruska. To, kde presne sa Prigožin v súčasnosti nachádza, nie je známe, pripomína agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok