Susedia Bieloruska, ktorí patria do NATO, chcú pre presun vagnerovcov posilniť svoje hranice

ta3 čtk
27.6.2023 18:38

Poľsko, Litva a Lotyšsko kvôli možnému presunu žoldnierskej Vagnerovej skupiny do Bieloruska vyzývajú NATO, aby posilnila svoju východnú hranicu. Dnes do Bieloruska priletel šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin a po sobotňajšej vzbure majú aj jeho vojaci možnosť sa k nemu v tejto krajine pridať.

Susedia Bieloruska, ktorí patria do NATO, chcú pre presun vagnerovcov posilniť svoje hranice
AP Photo/Mindaugas Kulbis

"Tento krok je potrebné hodnotiť z bezpečnostného hľadiska. Videli sme, čo títo žoldnieri dokážu," povedal lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkévičs. Jeho litovský kolega Gabrielius Landsbergis upozornil, že rýchlosť, s akou kolóny vagnerovcov v sobotu postupovali smerom k Moskve, ukazuje, že je potrebné posilniť obranu pobaltských krajín. Žoldnieri by sa podľa neho cez bieloruské územie k ich hraniciam boli schopní dostať za osem či desať hodín. Presun Prigožina a možné premiestnenie jeho skupiny "vytvárajú nestabilnejšie, nepredvídateľnejšie podmienky v našom regióne," povedal šéf litovskej diplomacie.

Prigožin hrozbou pre Pobaltie?

Aj poľský prezident Andrzej Duda dnes uviedol, že "sa de facto koná relokácia ruských síl, Vagnerovej skupiny a jej šéfa Prigožina do Bieloruska." Pre Poľsko to sú "veľmi negatívne signály," o ktorých chce hovoriť so svojimi spojencami v NATO.

Vo Vilniuse sa budúci mesiac koná summit NATO. Ministri zahraničia Litvy a Lotyšska dnes o bezpečnosti na Pobaltí rokovali v Paríži, poľský prezident Duda sa vydal do Holandska. Politici presviedčajú svojich partnerov v západnej Európe o potrebe ďalšieho posilnenia východného krídla aliancie. "Vidíme, čo sa deje na východe," povedal Duda s odkazom na ruskú inváziu na Ukrajinu aj na Prigožinov pochod na Moskvu, ktorý však ešte v sobotu večer zastavil s cieľom zabrániť "prelievaniu ruskej krvi."

Nemecký minister obrany Boris Pistorius v pondelok oznámil, že v Litve bude na stálo rozmiestnená brigáda bundeswehru o sile asi 4000 vojakov. Landsbergis dnes v Paríži povedal, že Francúzsko by mohlo pomôcť s protivzdušnou obranou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok