Moskva zrušila opatrenia, ktoré mesto zaviedlo pre pokus o vzburu vagnerovcov

ta3 tasr
26.6.2023 08:42

Moskva zrušila v pondelok bezpečnostné opatrenia, ktoré v ruskej metropole zaviedli cez víkend v súvislosti s neúspešným pokusom o vzburu zo strany vodcu ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, uviedli tamojší predstavitelia. Informuje agentúra AFP.

Moskva zrušila opatrenia, ktoré zaviedli pre pokus o vzburu vagnerovcov
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Moskva ukončila "protiteroristický" bezpečnostný režim, ktorý zaviedla cez víkend v čase hrozby, že do hlavného mesta vtrhnú žoldnieri vagnerovcov.

Rozhodnutie o ukončení opatrení zverejnil na svojom účte na platforme Telegram starosta Moskvy Sergej Sobianin, ktorý Moskovčanom zároveň poďakoval za to, že počas krízy zachovali "pokoj" a preukázali "porozumenie".

Prigožin na ceste do...?

Šéf vagnerovcov Prigožin v sobotu vyhlásil, že jeho muži sú na ceste do Moskvy v snahe zosadiť ruské vojenské vedenie. V sobotu večer však oznámil, že im nariadil obrátiť sa späť do táborov na Ukrajine po tom, ako bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sprostredkoval ukončenie krízy. Terčom najostrejšej kritiky zo strany Prigožina bol minister obrany Sergej Šojgu, ako aj náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov.

Šojgu sa v pondelok prvýkrát od vypuknutia krízy objavil v ruskej televízii, podľa ktorej navštívil ruské jednotky na Ukrajine. K samotnému pokusu o vzburu sa ruský minister obrany bezprostredne nevyjadril.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok