V Grécku sa znovu konali voľby. Víťazom je podľa odhadov strana expremiéra Mitskotakisa

ta3 ČTK
25.6.2023 18:39

Konzervatívna strana Nová demokracia (ND) gréckeho expremiéra Kyriakosa Mitskotakisa vyhrala nedeľné parlamentné voľby so ziskom 40 až 44 percent hlasov, uvádza podľa médií odhad niekoľkých agentúr založený na prieskume medzi voličmi pri hlasovacích miestnostiach.

V Grécku sa znovu konali voľby. Víťazom je podľa odhadov strana expremiéra Mitskotakisa
TASR/AP

Na druhom mieste je podľa takzvaného exit pollu krajne ľavicová strana SYRIZA, avšak s rozdielom viac ako 20 percentuálnych bodov oproti víťaznej strane. Ak budú skutočné výsledky zodpovedať týmto číslam, znamenalo by to Mitsotakisovu stranu zisk parlamentnej väčšiny, pretože vďaka uplatneniu nového volebného zákona by si ako víťaz pripísala v 300 miestnom parlamente prémiu 50 kresiel. Tá sa aplikuje pri zisku nad 40 percent hlasov, menší bonus je potom spojený so ziskom minimálne 25 percent.

Druhé parlamentné voľby

Nedeľňajšie parlamentné voľby boli už druhé za dva mesiace, po prvých sa vládu zostaviť nepodarilo. ND si v nich pripísala necelých 41 percent hlasov a krajne ľavicovú opozičnú stranu expremiéra Alexisa Tsiprasa porazila o viac ako 20 percentných bodov, na parlamentnú väčšinu však tesne nedosiahla. Mitsotakis preto poverenie zostaviť vládu prezidentke Katerine Sakellaropulosovej vrátil. Koalícii sa nepodarilo následne zostaviť ani ľavicovým stranám.

SYRIZA si oproti máju podľa odhadov zverejnených s koncom hlasovania o niečo málo pohoršila a skončí so ziskom medzi 16 a 19 percentami hlasov. Sociálnodemokratickej strane PASOK prisudzuje exit poll desať až 13 percent, čo by znamenalo podobný výsledok ako minulý mesiac. Po májovom hlasovaní bola drvivá väčšina hlasov sčítaná počas volebného večera, pričom zisk ND nakoniec prevýšil prvotné odhady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok