Grécky premiér Mitsotakis vyhral voľby, väčšinu v parlamente však nezískal

ta3 ČTK
22.5.2023 08:19

V Grécku po sčítaní viac ako 99 percent hlasov získala konzervatívna strana Nová demokracia (ND) premiéra Kyriakosa Mitsotakisa takmer 40,8 percenta hlasov. Pred ľavicovou opozičnou stranou SYRIZA expremiéra Alexisa Tsiprasa má náskok skoro 21 percentuálnych bodov, väčšinu v parlamente ale nezískala.

Mitsotakis už podľa serveru eKathimerini vyhlásil, že nebude hľadať koaličného partnera, ale bude sa usilovať o nové voľby, ktoré grécke médiá označujú za druhé kolo hlasovania. Vďaka volebnému systému by si v nich ND mohla polepšiť v dôsledku pridelenia bonusových kresiel pre víťazov. Konať by sa mohli približne na prelome júna a júla.

Krátko po prvej oficiálnej projekcii v nedeľu písali grécke médiá o "historických voľbách", o "zemetrasení" a "drvivom víťazstve", uviedla agentúra DPA. SYRIZA, považovaná za najnádejnejšieho protikandidáta súčasnej vlády, vyhrala len v jednom z 59 volebných obvodov. Za vlastnými výsledkami z roku 2019 strana zaostala o 11 percentuálnych bodov, píše DPA. Volebná účasť bola 60,9 percenta. Celkom sa do gréckeho parlamentu dostalo päť strán, ďalšie tri strany tesne neprekročili potrebnú trojpercentnú hranicu.

Víťazná ND získala 146 mandátov v 300-člennom gréckom parlamente, SYRIZA dosiahla 71 mandátov. Na treťom mieste skončila sociálnodemokratická strana PASOK s 11,5 percentami, za čo jej pripadne 41 kresiel. Štvrtá je komunistická KKE so 7,2 percentami, piata so 4,5 percentami strana Grécke riešenie, za čo jej prislúcha 16 mandátov.

V súlade s ústavou teraz prezidentka Katerina Sakellaropulosová dá trom najúspešnejším stranám mandát na zostavenie vlády. Pokiaľ neuspejú, vymenuje hlava štátu zhruba o mesiac neskôr prechodný kabinet, ktorý pripraví nové voľby. Strana ND už vopred avizovala, že sa bude usilovať o jednofarebnú vládu, čo v noci na pondelok potvrdil aj jej líder Mitsotakis. Podľa zdrojov z ND by sa voľby mohli konať 25. júna namiesto predtým avizovaného 2. júla, píše web eKathimerini. Nadšení priaznivci Novej demokracie sa zhromaždili pred sídlom strany v Aténach, jasali a mávali straníckymi vlajkami, píše agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok