Hľadajú sa Putin a Prigožin. ta3 mapovala pohyb letov a vagnerovcov smerom k Moskve

ta3/Denis Dufala, Soňa Búranová, čtk
25.6.2023 17:26

Jevgenij Prigožin, šéf vagnerovcov, v sobotu postupoval kurz Moskva. Medzitým Vladimir Putin zrejme utekal do Petrohradu. Malo sa tak stať po tom, čo jeho "kuchár" zmobilizoval svoje jednotky a vyzval aj ruský ľud, aby sa pripojil k pochodu. No ako rýchlo sa kolóna pohla, tak rýchlo aj ustúpila. Tím ta3 mapoval situáciu vo vzduchu aj na zemi.

Hľadajú sa Putin a Prigožin. ta3 mapovala pohyb letov a vagnerovcov smerom k Moskve
TASR/AP/Flightradar/Denis Dufala

Pozadie situácie

Šéf vagnerovej skupiny v noci z piatka na sobotu obvinil ruských veliteľov z útoku na jeho jednotky a tvrdil, že ruská armáda mala potiahnuť kohútikom na vlastných. Vo videu, ktorého pravosť nebolo podľa agentúr možné overiť, vyzval na odstránenie armádnych špičiek. 

Napätie v Rusku sa postupne stupňovalo. Prigožin sa vzbúril proti moskovskému veleniu po útoku Rusov na pozície žoldnierov a nemienil sa vzdať. Putin to považoval za zradu a konanie jednotlivcov nazval vrazením dýky do chrbta. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov poslal Moskve na pomoc svojich vojakov. 

Následne Prigožin a jeho muži obsadili všetky armádne stanovištia v Rusku a tiež letisko v Rostove na Done na juhozápade Ruska, kde sídli veliteľstvo južného vojenského okruhu. To je z veľkej časti zodpovedné za vedenie vojny na Ukrajine. Kolóna vagnerovcov sa postupne presúvala cez Voronež, Lipeck a zastavila sa asi 200 kilometrov pred Moskvou. Prigožin počúvol volanie Alexandra Lukašenka, bieloruského lídra a Putinovho spojenca, a svojim jednotkám nariadil, aby sa stiahli. 

Červená šachovnica

Konvoj, ktorí sa valil na Moskvu, mal zhruba päťtisíc mužov. Lukašenko vyzval Putinovho kuchára na ústup, na čo prekvapivo kývol a svojich mužov poslal na základne. Prigožinov osud je tak neistý a dôvod jeho rozhodnutia zatiaľ tiež. Má opustiť Rusko a pobrať sa do Bieloruska, píše BBC. Oficiálne mal vymeniť návrat svojich mužov za ich bezpečnosť. 

"Teraz je ten moment, keď môže byť preliata krv. Preto, v plnom vedomí zodpovednosti za fakt, že ruská krv môže byť preliata, sa so svojimi jednotkami otočíme a opustíme stanovištia smerom k poľným táborom podľa plánu," prehovoril Prigožin.

Nikto momentálne nevie, kde sa šéf žoldnierov nachádza. Jeho tlačová agentúra píše, že s ním nemá spojenie. Prigožin bol naposledy videný v sobotu večer v Rostove na Done. Nie je aktívny ani na sociálnych sieťach. ta3 zistila, že v sobotu večer z rostovského letiska, kde naposledy videli Prigožina, nevyletelo podľa radarov žiadne lietadlo.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok