Ukrajina využíva situáciu. Tvrdí, že získala pozície, ktoré Rusi okupovali od roku 2014

ta3 tasr
24.6.2023 18:43

Ukrajinské jednotky spustili na východnom fronte - v regióne Donbas - súčasne niekoľko nových ofenzív a dobyli ďalšie územia, uviedla v sobotu námestníčka ministra obrany Hanna Maľarová.

Podľa informácií Maľarovej, ktoré prostredníctvom agentúry AFP prináša aj agentúra TASR, ukrajinské jednotky podnikali útočné operácie v oblastiach Orichovo-Vasylivka, Bachmut, Bohdanivka, Jahidne, Kliščivka a Kurďumivka. Na všetkých týchto líniach frontu ukrajinské jednotky postúpili, ozrejmila Maľarová.

Podľa jej statusu na sociálnych sieťach sa ruské jednotky pokúšali postupovať v sektoroch Kupiansk, Lyman a Marjinka, ale nepodarilo sa im dosiahnuť žiadny pokrok. V sektoroch Avdijivka a Šachtarsk ruská armáda podnikla  letecké útoky i delostrelecké útoky. Maľarová dodala, že na juhu Ukrajiny pokračujú ťažké boje vo všetkých oblastiach, kde ukrajinská armáda vedie svoju ofenzívu.

"Nepriateľ je v defenzíve a vynakladá veľké úsilie na zastavenie našej ofenzívy. Zároveň má značné straty na personáli, zbraniach a technike," poznamenala Maľarová. Ukrajina začala približne pred tromi týždňami protiofenzívu s cieľom získať späť územia, ktorých sa zmocnilo Rusko. Ukrajinskí predstavitelia opakovane upozorňujú, že jednotky ukrajinskej armády budú napredovať pomalšie, ako sa vo všeobecnosti očakáva.

V noci na sobotu sa terčom raketového útoku stalo opäť hlavné mesto Kyjev. O život prišli traja ľudia a ďalších 11 utrpelo zranenia. Vznikli aj materiálne škody. Táto séria raketových útokov bola jednou z najzávažnejších na Kyjeva za posledné mesiace. Kyjevská prokuratúra začala okolnosti útoku vyšetrovať pre podozrenie, že ide o vojnový zločin. Výbuchy a škody po zásahu ruských rakiet hlásili aj mestá Charkov, Dnipro a Kremenčuk i ďalšie, dodala agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok