Prigožin obvinil Moskvu z útoku na vagnerovcov, pohrozil odplatou. Rusko opevňuje Rostov

ta3 ČTK
23.6.2023 21:21

Šéf ruskej Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin podľa portálu Meduza a ďalších médií údajne obvinil pravidelnú ruskú armádu, že podnikla raketový útok na pozície jeho mužov, v dôsledku čoho mnoho žoldnierov zomrelo.

Prigožin potom vyzval Rusov, aby sa pripojili k tisícom jeho bojovníkov a zastavili "zlo, ktoré pácha armádne velenie". Kremeľ reagoval oznámením, že sa prijímajú všetky potrebné opatrenia, a ruské úrady začali vec riešiť pre podozrenie z vyzývania k ozbrojenej vzbure. 

Stanica BBC s odvolaním sa na zdroje blízke silovým štruktúram uviedla, že FSB v spolupráci s ruskou národnou gardou rozmiestňuje kontrolné stanoviská na ceste z Voroneža a Rostova nad Donom do Moskvy. Na uliciach v centre Rostova nad Donom sa podľa fotografií šírených na platforme Telegram pohybujú obrnené vozidlá, uviedla aj BBC. Práve z Rostova podľa Prigožina viedlo ruské ministerstvo na vagnerovcov útok.

Informácie o Prigožinových obvineniach vychádzajú z audionahrávok zverejnených na telegramových kanáloch, na ktorých sa obvykle výroky šéfa vagnerovcov objavujú. Stanica BBC však upozornila, že osobou hovoriacou v týchto záznamoch by nemusel byť priamo Prigožin. Ruské ministerstvo obrany útok na vagnerovcov podľa agentúry TASS poprelo.

Ruské úrady reagujú

Ruský národný protiteroristický výbor (NAK) podľa TASS vyzval Prigožina, aby upustil od protiprávneho konania. Ruská tajná služba FSB v súvislosti s výrokmi šírenými Prigožinovým menom a na základe podozrenia z vyzývania na ozbrojenú vzburu začala trestné stíhanie, uviedla aj ruská štátna agentúra. Moskovské riaditeľstvo FSB je v pohotovosti, informovala BBC s odvolaním sa na svoje zdroje.

Prigožinovi hrozí vysoký trest

Prigožinovi hrozí až 20 rokov väzenia, uviedla podľa agentúry TASS ruská generálna prokuratúra. Začala proti nemu trestné konanie za organizovanie ozbrojeného povstania.

"Dňa 23. júna 2023 začalo Vyšetrovacie oddelenie ruskej Federálnej bezpečnostnej služby legálne a odôvodnene trestné konanie proti J. Prigožinovi podľa článku 279 trestného zákonníka Ruskej federácie vo veci organizovania ozbrojeného povstania. Jeho konanie bude riadne právne posúdené," uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry štátnou agentúrou. Za tento trestný čin sú sadzby 12 až 20 rokov väzenia.

Ruská tajná služba FSB označila Prigožinove vyhlásenia a činy za výzvy na začatie občianskeho konfliktu a "nôž do chrbta ruskej armáde", uviedla agentúra TASS. Bojovníkov skupiny FSB vo vyhlásení vyzvala, aby Prigožinove rozkazy ignorovali a svojho šéfa naopak zadržali.

Tlačové oddelenie FSB vyzvalo vagnerovcov, aby "zastavili akékoľvek násilné akcie proti ruskému ľudu, neplnili Prigožinove zločinné a zradné príkazy". Žoldnieri naopak majú svojho zakladateľa zadržať, uviedla podľa agentúry Interfax FSB.

"Na tábory Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti bol podniknutý raketový úder. Mnoho obetí. Podľa informácií očitých svedkov z radov bojovníkov bol úder vedený zo strany tylu, bol teda podniknutý vojakmi spadajúcimi pod ruské ministerstvo obrany," citovala nahrávku Meduza. V nahrávke pripisovanej Prigožinovi sa tiež hovorí o tom, že ruský minister obrany Sergej Šojgu špeciálne prišiel do Rostova nad Donom, odkiaľ mohol operácií viesť, a že použil delostrelectvo a vrtuľníky. Niektorí provojnoví blogeri potom zverejnili videozáznam, ktorý má ukazovať následky útoku, upozornila ukrajinská agentúra Unian.

"Rada veliteľov Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti rozhodla, že zlo, ktoré pácha armádne velenie krajiny, musí byť zastavené," hlása aj jedna z nahrávok zverejnená na rovnakom telegramovom kanáli. "Je nás 25-tisíc a ideme zistiť, prečo v krajine vzniká bezprávie... Všetci, kto chcete, sa k nám pripojte," znie v ďalšej z nahrávok.

Putin bol informovaný

"Prezident (Vladimir) Putin bol o všetkých udalostiach okolo Prigožina informovaný. Sú prijímané nevyhnutné opatrenia," povedal podľa TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Prigožin sa v minulosti opakovane púšťal do ostrej kritiky ruských armádnych špičiek. Jeho Vagnerova súkromná vojenská spoločnosť sa v minulých mesiacoch mohutne angažovala v bojoch o Bachmut. Prigožin sa pritom napríklad opakovane a veľmi nevyberavo sťažoval, že ruská armáda zámerne jeho mužom neposkytuje dostatok munície. V máji nakoniec Prigožin oznámil ovládnutie Bachmutu, jeho bojovníci sa potom z mesta a jeho okolia stiahli.

Vo štvrtok šéf vagnerovcov obvinil ruské armádne velenie zo zatajovania skutočného stavu vecí na Ukrajine a ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka ruského generálneho štábu Valerija Gerasimova z toho, že Putinovi zámerne klamú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok